Loppor och andra kryp

Hundloppor

Hundloppor är ganska ovanlig i mellan och norra Sverige, men är desto vanligare i södra Sverige. Det är ganska svårt att få syn på de små gynnarna, då de lever till stor del i hundens omgivning. De är ca 1,5 4mm långa, sammanpressade från sidan, inte helt olika en äpplekärna på högkant, och "simmar" snabbt igenom pälsen. Hunden får klåda och kan även utveckla allergi mot loppbetten. Även andra loppor som t.ex. igelkottsloppor och fågelloppor kan mellanlanda på hunden, men dessa är oftast mycket lätta att bli av med.

Den riktiga hundloppan kan vara svårare att bli av med då äggen/larverna kan överleva i minst ett år i väntan på ett lämpligt offer.

Program vet. - tabletter som fungerar som p-piller för lopporna, Tigusspray är bra att behandla hundens omgivning med och det går även att spraya direkt på djuret, Dermocan och Canitex schampo att bada hunden i.: Exspot vet. spot on, Frontline, Frontline spray. Sebacil vet. ( receptbelagt) koncentrerad lösning att bada hunden i .

Loppor

Dessa små hyresgäster är desto vanligare runt om hela landet och finns i två varianter, dels pälsätande loppor och blodsugande loppor Lusen är ljusbrun och ca 1 - 2 mm lång. De smittar lätt från hund till hund, och det är inte ovanligt att de startar en liten epidemi bland hundar som umgås med varandra. Lusen är mycket mer stillsam än loppan och lever hela sin livscykel på hunden, både som ägg (gnetter) och vuxen.

Hunden får klåda och är det frågan om pälsätande loppor blir också pälsen tunn.

Receptfri behandling: Dermocan och Canitex schampo att bada hunden i, Tigusspray till hunden och dess omgivning. Receptbelagda medel: som för loppor.

Mjällkvalster

Det är ett litet kryp (ca 0, 5 - 1 mm) som lever av avstött keratin (hudavlagringar) på hundens hud. Ett angrepp syns tydligast genom att hunden får rikligt med mjäll, speciellt på bakdelen av ryggen. Misstanker man att hunden drabbats av mjällkvalster, fastställs detta säkrast med ett skrapprov hos veterinären, som också ger råd om lämplig behandling.

Behandling: Kontakta veterinären

Noskvalster

Angreppen av noskvalster har ökat under det senaste decenniet. Kvalster kan drabba alla hundar. Det är ett vitaktigt kvalster som lever inuti hundens bihålor. Under gynnsamma förhållanden kan kvalstret även leva utanför värddjuret en viss tid.

Naturlig storlek: 1 mm.

Symptom: reverterande nysningar – dvs hunden "snorar bakåt/inåt".

Smitta: Noskvalster smittar direkt och eventuellt också indirekt.

Diagnos och behandling: Kontakta veterinär för att få hjälp med diagnosen. Receptbelagd medicin krävs, Interceptor, tabletter, (receptbelagt) används mot denna parasit.

Öronskabb

som orsakas av skabbdjuret Otodectes cynotis, kan ge öroninflammationer.

Hårsäcksskabb, som orsakas av skabbdjuret Demodex canis, ger hårlöshet

Rävskabb

är numera en vanlig åkomma på våra hundar och finns Över hela landet. Den smittar både direkt dvs. från räv till hund eller från hund till hund - och indirekt. Jakthundar kan tex. smittas i skogen i ett gryt eller i nedsmittade hundkojor. Angripna rävar söker sig gärna till bostäder för att söka föda. Därmed ökar också smittorisken för vanliga sällskapshundar.

Rävskabb kan också tillfälligt smitta till människa, men rävskabbdjuret kan inte föröka sig där utan orsakar endast tillfällig klåda. Skabbdjuret kan inte ses med blotta ögat utan bara i mikroskop. Djuret borrar gångar i överhuden för att lägga sina ägg där och orsakar då en intensiv klåda. Utvecklingen från ägg till vuxet skabbdjur tar 2-3 veckor. Det vuxna skabbdjuret lever sedan i 3-6 veckor, oftast hela tiden i samma värddjur. Utanför sitt värddjur kan det leva i upp till 3 veckor i en annan miljö. Skabbdjuren är mycket tåliga mot kyla.

Symptom klåda hudförändringar, till en början ofta på öronkanterna, haser och armbågar och senare i ansikte/ ben /tassar och buk. Rodnande hud med röda knottror/ håravfall och sträv och glanslös päls. Hudinfektioner p.g.a. rivsår och förtjockad hud "hunden ser plågad ut".

Allmänna råd eftersom det inte finns något receptfritt medel mot rävskabb i dag, måste du kontakta en veterinär vid misstanke om rävskabb för att kunna köpa något receptbelagt medel.

Behandlingen består som regel av upprepade bad mot parasiter, tex. bad med Sebacil vet. badkoncentrat (receptbelagt). Ibland väljer veterinären att ge en injektion av Ivomec vet. (receptbelagt). Observera att vissa hundraser inte tål detta medel!

Interceptor, tabletter (receptbelagt) används också mot rävskabb. Sanering av hundens omgivning - främst hundkojan och liggplatsen - är viktig.


Har ni beslutat er för en havanaisvalp?

Hundköpet kostar både tid och pengar!
Räkna med att bara valpen betingar ett pris på tio-tolvtusen kronor. Dessutom
tillkommer kostnader för bland annat foder, hundkurser och veterinärbesök.
Kanske din livssituation förändras och ser annorlunda ut om ett par år. Det kan
handla om karriär, flytt, studier eller långresor. Vad gör du då med hunden ?
hur väl passar den "nya" familjemedlem in då ?

Läs gärna denna pdf innan ni fattar ert beslut gällande hundköpet
det kan det vara värt.

http://bichonhavanais.se/valpforberedelser.pdf



Lite information om sjukdomar

Här nedan finner du lite information om ett antal sjukdomar hundar
kan drabbas av. Tänk alltid på att ta din hund till veterinär så fort du
misstänker något, laborera inte själv om du inte är säker
- det kan göra mer skada än nytta för hunden.


OBS: denna information är mycket övergripande och skall INTE ses som
något annat. Ta kontakt med veterinär i alla lägen om du misstänker
något hos din hund.


En förutsättning för att du ska veta om din hund bär på någon sjukdom är att
du vet hur hunden ser ut och beter sig när den är frisk!


Vänj den redan från början så fort du får hem din valp med att du ska
titta i mun, öron, tassar och päls.
Studera din friska hunds beteende och vanor. Hur mycket äter resp dricker
hon/han, hur ofta den ”gör ifrån sig” och hur det ser ut i färg och konsistens.
Vilken färg har hunden på tandköttet och ögonens bindhinnor,
hur det friska ytterörat ser ut och hur den luktar i munnen.

Detta kallas för hundens normaltillstånd.

Du bör också veta vad din hund har för normaltemperatur när den är frisk.
Normaltemperatur ligger mellan 38 och 39 grader men kan varierar.
Temperaturen är olika hög morgon resp kväll, så det kan vara bra
om du provar hundens temperatur morgon och kväll i två dagar för
att se var just din hund ligger i temperaturintervallet.

Sjukdomar:

Diabetes; http://bichonhavanais.se/diabetesdog.pdf
Foderkänslighet; http://bichonhavanais.se/foodsensitive.pdf
Cancer; http://bichonhavanais.se/cancerdog.pdf
Hjärta; http://bichonhavanais.se/hartsickness.pdf
Njurar; http://bichonhavanais.se/Kidneydogl.pdf

Tänder; http://bichonhavanais.se/teathdog.pdf
Urin; http://bichonhavanais.se/urinedog.pdf




Vad innebär det om min hund har patella, PRA?

Tänder
En havanais valp föds precis som alla andra valpar utan tänder. De första
mjölktänderna bryter fram vid omkring två veckors ålder och tanduppsättningen är helt utvecklad vid ungefär åtta veckors ålder.

Medan en vuxen hund ska ha 42 tänder så har en valp i regel 28 stycken. Tidpunkten för de permanenta
tändernas frambrytande påverkas av flera olika faktorer. Små raser får i regel sina permanenta tänder något tidigare
än stora raser och tikar får dem något tidigare än hanar.

De permanenta tänderna bryter igenom successivt.

- Framtänderna (incisiver) 4-5 månaders ålder

- Hörntänder (canintänder) 4-6 månaders ålder

- Främre kindtänder (premolarer) 4-6 månaders ålder

- Bakre kindtänder (molarer) 5-7 månaders ålder

Hos dvärghundsraser är det inte helt ovanligt att någon eller några mjölktänder sitter kvar och inte ramlar (främst framtänder och hörntänder).
Om dessa tänder inte tas bort så kan de leda till att hunden får ett bettfel, men de kan också orsaka inflammation i tandköttet och vävnaden runtomkring. Kvarsittande mjöltänder bör med andra ord tas bort av en veterinär.

En havanais skall ha ett så kallat saxbett, vilket är den typ av bett som är korrekt hos de flesta raser. Saxbett innebär att framtänderna i överkäken sitter mitt framför framtänderna i underkäken. Dessa två rader med framtänder ska vidröra varandra samtidigt som underkäkens hörntänder ska sticka upp framför hörntänderna i överkäken och ligger i mellanrummet mellan framtänderna och hörntänderna i överkäken. Första kindtanden i överkäken pekar mellan första och andra kindtanden i underkäken och så vidare bakåt.

Under tandlossningen så kan det hända att valpen plötsligt blir rädd för något som den inte har reagerat på förut, den får en släng av "spökålder". Låt gärna hunden bita och tugga på tuggben under denna period, kan underlätta så att valptänderna lossnar ordentligt.

Havanaiser, liksom andra dvärghundsraser, kan drabbas av tandsten och gör man inget åt detta så kommer de också att drabbas av tandlossning. Därför är det viktigt att man regelbundet kontrollerar sin hunds mun och lukt. Skulle den få tandsten så rekommenderar jag att du uppsöker en veterinär som kan ta bort den, om du inte kan skrapa tänderna själv med hjälp av en tandskrapa.

PRA

PRA är förkortning av Progressiv Retinal Atrofi, dvs fortskridande förtvining av näthinnan. Sjukdomen, som finns hos många olika hundraser, är ärftlig och resulterar i att hunden långsamt helt eller delvis tappar synen.

Ögats uppbyggnad:

Näthinnan sitter längst bak på insidan av ögat, och innehåller speciella celler som kallas sinnesceller. Dessa celler absorberar ljuset som fokuseras på dem genom ögats lins, och konverterar detta ljus genom en serie av kemiska reaktioner till elektriska nervsignaler. Nervsignalerna från näthinnan sänds genom synnerven till hjärnan, där de tolkas som bilder. Näthinnans sinnesceller delas in i stavar, som ger förmågan att uppfatta svagt ljus och se i mörker, samt tappar, som möjliggör synförmåga i dagsljus och förmåga att urskilja olika färger.

Sjukdomsförloppet:

PRA påverkar vanligen tapparna i första stadiet, och stavarna i senare stadier av sjukdomen. I sjukdomens tidigare stadier, blir den påverkade hunden nattblind. Den tappar förmågan att justera sin synförmåga till dunkelt ljus. Detta märks bl a genom att hunden vid gång i svag belysning stöter i saker och ting, samt att hunden kan börja känna sig otrygg när den är ensam i mörker. Därefter försämras även hundens synförmåga även i dagsljus.

Allt eftersom synförmågan försämras, anpassar sig hunden till sitt handikapp förutsatt att omgivningen inte förändras och att den inte ställs inför situationer som kräver bra syn. Samtidigt som försämringen sker blir pupillerna allt mer utvidgade, vilket förorsakar en märkbar glans i hundens ögon samt att linserna i ögonen blir dunkla och ogenomskinliga, vilket resulterar i grå starr (s k katarakt).

Man kan med instrument också se en minskning i diametern och förgreningsmönstret av näthinnans blodkärl, samt en krympning av synnervens huvud. När väl dessa förändringar uppträder hos hunden, finns dock vanligen redan signifikanta tecken på bristande synförmåga.

Framtidsutsikter:

De flesta hundar med PRA blir så småningom helt eller delvis blinda. Äldre och erfarna hundar med ett välutvecklat minne, hörsel- och luktsinne kan dock i trygg och oföränderlig miljö leva ett gott liv som helt eller delvis blind. Eftersom drabbade hundar ofta utvecklar sjukdomen väldigt långsamt, och är något till åren komna när synen börjar försvinna, märker inte alltid hundägaren att hunden ser dåligt. Man tror att det är åldern som tar ut sin rätt.

Hur får hunden PRA?

PRA är en ärftlig recessiv sjukdom, vilket innebär att båda föräldrarna måste vara antingen anlagsbärare eller sjuka för att sjukdomen skall uppkomma hos avkomman. Även, då en sjuk hund har två kopior av den defekta genen, är all dess avkomma minst anlagsbärare.

Hur upptäcker man PRA?

PRA diagnostiseras vanligen genom s k ögonlysning. Ögonlysning innebär att veterinären, efter utvidgning av hundens pupiller med hjälp av ögondroppar, tittar in i ögonen med hjälp av ett instrument. Ögonlysning görs endast av särskilt utbildade veterinärer, och när hunden har uppnått minst ett års ålder. En ögonlysning visar endast att hunden ej har PRA för tillfället. Hunden kan mycket väl komma att utveckla PRA senare i livet, eller vara anlagsbärare av sjukdomen utan att själv vara sjuk.

Eftersom ett friskhetsintyg avseende PRA endast gäller i ett år, bör en avelshund ögonlysas flera gånger under sitt liv och helst i samband med /före parning.

Man kan även undersöka ögonen med elektroretinografi, ERG. Detta är en dyrare elektrisk mätning av näthinnefunktionen, som kräver att hunden är nersövd.

Ett normalt ERG utesluter med stor sannolikhet att hunden har PRA eller kommer få det senare i livet. Det utesluter dock inte att hunden är anlagsbärare av PRA, eller kommer drabbas av framtida katarakter. Hunden bör vara minst 18 månader vid ERG-undersökningen för att resultatet ska kunna användas i samband med registreringen hos SKK.

Åtgärdsprogram:

Man kan inte behandla PRA. För att begränsa risken för att få en hund som lider av PRA har Svenska Kennelklubben (SKK) infört ett genetiskt hälsoprogram avseende ögonundersökningar. Detta innebär att alla ögonlysningsresultat registreras centralt av SKK.

Eftersom sjukdomen är progressiv, dvs utvecklas med tiden, bör man vänta till hundarna i vart fall är i tvåårsåldern innan de går i avel.

När du köper en valp skall du alltid be uppfödaren att få se de senaste resultaten på tikens / hanens hälsokontroller. Även om det inte är några garantier så ökar dock sannolikheten att din valp får ett friskt och bra liv.

Patella Luxation

Liksom många andra dvärghundsraser så drabbas även havanaiser av patella luxation. På framsidan av lårbenet finns en fåra och i den glider ett eget ben, knäskålen, (patella). Den hålls på plats med kraftiga senor som slutar i en utväxt på skenbenet. Dessutom hålls knäskålen på plats av ledband på var sida, så att den kan glida upp och ned i fåran på lårbenet utan att dras ut åt sidan.

Om ledbanden blir för slappa eller fåran som knäskålen ligger i är för grund, kan knäskålen åka ut över kanten (patella luxation). Patella Luxation kan vara ärftlig eller orsakas genom olycka.

På havanaiser kontrollerar man knälederna vid tidigast 1 – 1,5 års ålder.

Du hjälper rasen och uppfödarna i bekämpningen av patella luxation om du låter en veterinär kontrollera knälederna på din hund och skickar in resultatet till din uppfödare samt rasklubben.

Undersökningen av knälederna är mycket enkel och gör inte ont på hunden.

Patella luxation graderas i olika grader:
Grad:

0 = Utan anmärkning, patella går ej att luxera.

1 = Patella luxerar vid provokation på sträckt ben, men reponeras spontant.

2 = Patella spontaluxerar då leden böjs och förblir luxerad till dess den manuellt reponeras

eller leden sträcks.

3 = Patella är mestadels luxerad, men kan reponeras på sträckt ben.

4 = Patella är permanent luxerad och går ej att reponera normalt.


Frågor och svar kring hundmassage

Massage - "En manipulativ beröring av muskler, senor och leder som leder till bla ökad rörlighet, cirkulation och förbättrad elasticitet".

Många hundägare "investerar" mycket tid på att aktivera sina hundar ex. lydnadsträning, spårning, skydd och Agility. Vi aktiverar våra hundar på träningsbanan, ute i skog och mark. Fördelen med alla dessa aktiviteter är att vi får tillbringa mycket tid med våra hundar samtidigt som vi håller dem (och oss själva) fysiskt och mentalt alerta.

Det forskas mycket i hur vi ska kunna öka vår hunds välbefinnande allt ifrån kost till träningsmetoder. Vi har ju hela tiden vår hunds välbefinnande i centrum. God omvårdnad och hälsosam kost är A och O för våra kära hundar.

Hur mycket vi än bryr oss och hur mycket vi än tar hand om våra hundar så kan de bli skadade eller sjuka. Om skadan är muskel eller led orienterad så kan en veterinär eller en fysioterapeut hjälpa till. Om det är en nedärvd defekt i höft eller led så finns det egentligen bara smärtstillande åtgärder tillgängliga.
Vi kan inte reparera dessa typer av defekter och vi kan inte heller förhindra alla olika typer av skador, men vi kan bidra till att förebygga muskelrelaterade problem genom att massera och stretcha våra hundar regelbundet.

Hundmassage är ett utmärkt komplement till den traditionella veterinärvården. (Den skall med andra ord aldrig ersätta den.
Som hundägare har vi ett betydelsefullt ansvar för våra hundars hälsa, eftersom det är vi som praktiskt taget utformar den. Våra hundars levnadssätt är ofta onaturligt om man ser till den ursprungliga hunden, vilket medför slitage på hundens kropp.

En hund med förkortad muskulatur eller med muskelspänningar har ett tryck över leden och rörligheten runt leden försämras.
Blodcirkulationen hämmas också kring dessa leder genom att blodkärlen stryps åt. Musklerna, lederna, senorna och fästena får inte tillräckligt med näring/syre. Den försämrade genomströmningen innebär att mjölksyra som byggts upp i musklerna inte transporteras bort på ett naturligt sätt. Vi får då en uppbyggnad av mjölksyra och andra slaggprodukter, som kan leda till att smärtreceptorerna i musklerna irriteras. Hunden känner då smärta vilket leder i sin tur till ytterligare ökad spänning och ännu sämre blodcirkulation. En ond cirkel uppstår som kan bli långvarig om man inte upptäcker och bryter den i tid.

Hur kan man då märka om min hund har muskelspänningar och kan må bättre av hundmassage?

Hunden visar oftast med sitt kroppsspråk att något är fel, den kan visa aggressivitet, rädsla och irritation. Hunden kan undvika kontakt, beröring och lek. Den kan också halta ,svanka eller undvika vissa rörelser såsom att hoppa in i bilen , gå i trappor osv.

Varför kan hundmassage hjälpa ?

Massagen ger tryck- och stretcheffekter på hud, muskler och nerver. Den ökade blodcirkulationen gör musklerna mer följsamma och smidiga. Genom beröringen frigörs antistresshormon som gör hunden mer lugn och harmonisk. Massagen kan som nämnts tidigare användas förebyggande, rehabiliterande och även som visitation av hunden. De flesta hundar älskar massage och ber gärna om mer...

Vilka fördelar resp nackdelar finns det med hundmassage?

ÖKAD BLODCIRKULATION
Blodet cirkulerar snabbare och kan transportera syre och näring effektivare till hundens muskler, bindväv, benväv och inre organ.

PÅSKYNDAR LYMFCIRKULATIONEN
Lymfan är en trögflytande vätska som hämtar upp slaggprodukter och överblivna proteiner hos cellerna.
Massagen sätter fart på lymfans flöde och får ut kroppens orenheter snabbare. Eftersom lymfsystemet utgör en del av kroppens immunförsvar blir hunden mera motståndskraftig mot sjukdomar vid regelbunden massage.

SÄNKER BLODTRYCKET
Genom en reflexiv påverkan av det AUTONOMA NERVSYSTEMET.
Blodkärlen vidgas och blodvolymen ökar. Kärlväggarna slappnar av och blodet rinner friare.
Hunden blir mindre stressad och nervös.

UTSÖNDRING
Hundens utsöndringsorgan påverkas. Hunden måste kanske kissa och bajsa direkt efter behandlingen eftersom njurar och magtarmkanalen kommer igång.
Hunden kan prutta under behandlingen och se ALLTID till att hunden har fri tillgång till vatten efter avslutad behandling.

MUSKLER OCH SENOR BLIR ELASTISKA
Hunden får en större rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Äldre hundar som är stelare, speciellt i höftled och korsbensled får hjälp av massagen. Unga hundar kan ju drabbas av "växtvärk", som blir mindre smärtsam när massage ges.

FRISK OCH GLANSIG PÄLS
Genom ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar kan hunden päls bli glansig och frisk.

Biverkningar av hundmassage:

-Trött
- Frusen
- Yr
- Pruttig
- Kissnödig
- Huvudvärk
- Näsflöde
-Törstig
- Mör

Vad bör jag tänka på innan jag låter min hund bli masserad?

Förebyggande massage bör ges ca 2 ggr/månad till fritidshund och 2 ggr/v för tävlingshund.

Om du har en skadad hund skall du besöka en veterinär före det att du behandlar hunden så att du säkert vet vad som orsakade skadan och att massage inte kan komma att förvärra den.( Hundmassage är bra på många sätt men kan tyvärr inte avhjälpa alla typer av skador.

Din hund får inte ha blivit vaccinerad eller avmaskad under 1 vecka före hundmassage.

Det är viktigt att hunden efter massage har fri tillgång till färskt vatten.

Tänk på att hunden vill ha lugn och ro då den blir masserad, så välj gärna en tid då hunden inte har varit på långpromenad eller ska gå på långpromenad efter behandling. Hunden bör inte ha tränat / tävlat samma dag som behandling ges och skall heller inte träna eller tävlas samma dag.

Vad skall jag tänka på om jag själv vill prova massera min hund?

Hundmassage och stretching ska ses som ett komplement till den dagliga motionen, lydnadsträningen och kosten, samtidigt som kontakten mellan hund och ägare stärks på ett positivt och naturligt sätt.

När fungerar det bra att massera min hund?

-- Spänningar - Kan vara ärftliga, efter ett ryck i kopplet eller en sträckning.

- Stress-nervositet - Vid massage frigörs oxitocin vilket är lugnande.

- Dålig cirkulation - Lymfcirkulationen är trög och behöver ibland lite hjälp för att inte vätskeansamlingar bildas.

- Ärrvävnad - Vid massage minskar man tjock vävnad som stryper cirkulationen.

- Stelhet - Kan komma av tidigare "trauman" eller ålder.

- Ledvärk, ledinflammation - När musklerna rör sig, rör sig också leden. Om muskeln runt en led är spänd, påverkas leden och eventuella förslitningar.

- Artrit/Artros - Ledinflamation & förslitning. Viktigt är dock att man aldrig masserar lokalt på inflamationen.

- Hälta - Hund skall ha varit hos vet. innan den kommer till mig. Innan man masserar en hälta måste man ta reda på ursprunget till den. Varför är hunden halt?

- Växtvärk - Diagnostiserad panosteit hos vet.

 

Tänk på att din hund inte skall få hundmassage om/när den har:

- Frakturer - Däremot är det mycket bra att massera en "gammal" fraktur, en ej akut fraktur. Massage stimulerar läkning.
Detta gäller också vid urvridning av led.

- Akuta sår - Besök vet. Massagen ökar blodcirkulationen vilken då ökar blödningen.

- Inflammationer - Besök vet.

- Infektioner - Besök vet. Kroppen orkar inte med en massage då den har fullt upp med att bli fri från infektionen.

- Feber - Tecken på infektion. Besök vet.

- Blödningar - Här avses t ex blödningar under huden eller näsblod som kan vara en indikation på överansträngning.

- Hudeksem, smittsamma, variga - Vid torra eksem, massera runt om, ej direkt på.

- Cancer - Vet man att hunden har/haft cancer, massera inte.

- Chock - Här är det vila och värme som gäller, inte massage.

- Epilepsi, akut - Det finns det inte tillräckligt med forskning runt massagens effekter vid epelepsi, därför rekommenderas inte massage.

- Dräktighet - Kroppen har fullt upp med dräktigheten; hormonförändringar. Dessutom ökar risken för att tiken skall kasta, abortera forstren eftersom kroppen "kommer igång".

- Löp - Eftersom massagen stimulerar och ökar blodcirkulationen, så kan blödningarna vid löp öka.

- Hjärtproblem

- Medicinering - Med undantag för vissa kroniska åkommor.

Hundmassage och stretching bör vara en självklar del i ditt och din hunds liv och är en "billig" investering i din hunds hälsa som även ökar livskvaliteten.

I välsorterad bokhandel finner du många intressanta böcker som kan hjälpa dig att komma igång lite själv med mycket flera tips på grepp och annat viktigt som du bör veta



Farlig mat för din hund

Ge helst inte din hund rester från familjens egen mat. Det kan i värsta fall
vara direkt farligt för den. Det gäller till exempel rätter med lök eller choklad.
Låt inte heller hunden få köttbenet från middags steken eller rester av fågel.
Och du ska aldrig ge din hund köttben från får, gris, fisk, fågel eller höns/kyckling.
Benen bildar flisor som kan skada hundens matsmältning. Ge den hellre ett
specialtillverkat kött- eller tuggben. Då får din hund samtidigt träna sina käkar.


Speciellt farligt för hundar är:

· Alger - hund som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter
av algtoxiner från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka.
Hundar som badar ofta och länge och som dessutom gärna dricker av vattnet
löper särskilt stor risk.

· Alkohol - kan orsak förgiftning, koma samt dödsfall

· Färdig barn mat i burk - kan innehålla lök pulver som kan är skadligt för hund

· Ben från fisk, höns, kyckling, kött - kan orsaka tilltäppning av matsmältningssystemet

· Bittermandel - innehåller cyanid, bittermandelförgiftning kan leda till döden

· Citrus/citron olje extrakt - kan orsaka kräkningar

· Choklad/te/kaffe - innehåller koffein, theobromine som påverkar hundens
hjärt resp nervsystem

· Katt mat - innehåller generellt för mycket protein / fett för hund

· Kemikalier (alla former) – även rengörings- och tvättmedel

· Kylarvätska - hundar tycker det smakar sött och smaskigt

· Lök av alla typer (både tillagad och rå)

· Medicin (alla former) – även huvudvärks- och sömntabletter samt p-piller

· Mjölk samt mejeri produkter - en del hundar har inte tillräckligt med enzymer
för ner brytningen av ämnet lactos. Kan orsaka diárre.

· Råa ägg - innehåller enzymet Avidin som minskar upptagningen av B-vitaminet Biotin.
Kan medföra hud - resp pälsproblem. Råa ägg kan dessutom innehålla salmonella.

· Rå fisk - kan led till brist av B-vitaminet tiamine, leder till tappad aptit och i vissa
fall dödsfall

· Råttgift

· Svamp - innehåller giftiga ämnen som kan orsaka förgiftning/dödsfall

· Paddor - paddförgiftning är inte så farligt från Svenska paddor, men kan
vara nog så besvärande för hunden som blir slö med kraftig salivering
och små pupiller

· Plommon / persikor (bitar) - kan orsaka tilltäppning av matsmältningssystemet

· Vetedeg - degen jäser i magen och då bildas etanol, hunden blir berusad
och stora mängder deg leder till alkoholförgiftning. 3 hg deg gav ca 4,2 promille
hos en hund

· Vindruvor och russin - innehåller ämnen som kan skada njurarna

· Växter: bl a prickblad, high chaparall, julstjärna, hyacinter och alla andra
växter med vit saft i stjälken


Faror i vinter!

Bra att veta – med hunden i kyla och snö När det snöar ute blir många hundar extra leksugna, speciellt Havanaiser som älskar att busa och rulla sig i snö. Därför passar det bra att ta med hunden om du till exempel ska ut och åka skidor eller kälke med barnen. Men det är ett antal saker du bör tänka på så att det blir en positiv upplevelse för din hund. Här nedan följer ett antal tips om vad du kan göra.

Skydda hunden mot kyla När vintern är kall och våt behöver de flesta hundraser hjälp med att hålla värmen. Och är det riktigt kallt kan till och med hundar med mycket tjock päls behöva hjälp med att få upp värmen igen efter att de har varit ute längre stunder. På alla mina hundar har jag overaller som jag sätter på dom innan jag går ut, dels för att hjälpa dom med att hålla värmen men också för att snön inte skall fastna i deras päls. Vill du beställa specialsydda overaller efter din hunds mått så kan du kontakta min sömmerska Lena. Hennes e-mail adress ser du under vinjetten aktivitetsträffar 2008. Eller så köper du overaller i välsorterade djuraffärer.

Var också uppmärksam på kylan om din hund ska sitta i bilen en längre tid på vintern. En bil med avstängd motor kan bli så kall att din hund kan ha svårt att hålla värmen i den. Utrusta din hund med ett extra täcke och lägg ett liggunderlag under den bilmatta som du normalt använder till din hund i bilen. Även om det är kallt kan det vara klokt att öppna ett fönster litegrann så att din hund får lite frisk luft.

Salt är inte bra för tassarna Senare under hösten när temperaturen börjar gå under noll och marken och vegetationen fryser blir hundens trampdynor mer utsatta för skador. Innan snön har kommit kan frusna ris och kvistar skära sönder hundarnas trampdynor. Små, skarpa sprickor i trampdynorna gör hunden ömfotad och halt. Det tar ofta lång tid för sprickorna att läka. På vintern saltas sedan de flesta trottoarer och vägar. Vilket är bra för trafik och gående MEN för hundar kan saltet bli en mardröm. Saltet gör att snö och is smälter till slask och slasket sätter sig på din hunds trampdynor och både svider och torkar ut tassarna. Förbered därför din hund inför vinterns promenader genom att klippa bort all överflödig päls runt/emellan trampdynorna och smörj in trampdynorna ordentligt. Olika tassalvor mjukar upp och påskyndar läkningen av trampdyne sprickor. På apotek finns ett tassliniment som innehåller tanninolja som har en god förebyggande effekt. Linimentet stärker trampdynorna och redan efter några dagars användning är trampdynorna mer motståndskraftiga mot slitage. Skillingarydsalva eller liknande tjärsalva är mycket bra att smörja tassarna med inför varje vinterpromenad mot snö och vägsalt. Var också särskilt noga med var du väljer att promenera med din hund på vintern. Välj gärna promenadvägar där dom inte brukar salta, så blir det mycket bättre för dina hundar. Efter promenader på saltat underlag är det viktigt att du sköljer av hundens tassar med ljummet vatten och torkar av dem noggrant och passar det bra att smörja in med lite salva på kvällen.

Glykolförgiftning
På vintern rinner inte läckande glykol undan. Var försiktig så att din hund inte slickar i sig av detta. Många hundar dras till glykolen eftersom den är söt och säg den hund som inte uppskattar sötsaker.! MEN det här kan alltså ta livet av din hund om du inte är uppmärksam. Vid en glykolförgiftning gäller det att snarast ta sig till en veterinär för hjälp då glykolen orsakar förstörda njurar. Glykolen bildar kristaller som sakta men säkert bryter ner njurarna och för att förhindra detta måste hunden in och få alkoholdropp. Men det är brottom för har njurarna väl blivit förstörda finns det inget att göra för att rädda hunden längre.

Symptomen på glykolförgiftning är:
Ökad törs
Kissar mycket
Blir vinglig
och kräks

Symptomen visar sig ca 30 minuter upp till 12 timmar efter det att hunden fått i sig glykolen. Så var väldigt uppmärksam då det behövs inte mycket glykol för att hunden ska bli rejält dålig.

Vid minsta misstanke om att hunden fått i sig glykol: kontakta genast veterinär!
Du kan också ringa Giftinformationen på telefon 08-33 12 31.

Reflexer
Glöm inte reflexerna på både dig och hunden när ni ger er ut i vinter mörkret. I dagens läge finns det så mycket som man kan använda för att djur och ägare ska synas. Det är en billig livförsäkring för er båda.

Låt aldrig din hund hamna på tunn is På vintern när många sjöar, åar och vattendrag fryser till, så bör du aldrig låta din hund gå ut på den oavsett hur tjock isen verkar vara. Varje år drunknar flera hundar när de blir upprymda av leken och av misstag kommit ut på för tunn is.

Låt din hund vara med i vinterlekarna Även om det under vintern finns en del områden där du som hundägare bör vara särskilt uppmärksam, finns det många positiva saker också med den kalla årstiden. Till exempel kan du– låta din Havanais dra hem matkassarna på en kälke eller en pulka. Givetvis måste du anpassa vikten efter din hunds fysik. Vill du gärna låta din hund vara med i "vinterlekarna" på det här sättet, är det bra att gradvis – och i god tid i förväg – lära den vad det hela går ut på. Köp en mjuk kvalitetssele som sitter bra och korrekt på din hund och en tillräckligt lång och flexibel lina. Den använder du för att spänna fast på kälken eller släden som hunden skall dra. Fråga i djuraffären vilken storlek som din hund behöver. Selen ska sitta tillräckligt löst runt hundens bröst och lungor så att den kan andas utan att remmen stramar. Den rem som sitter över hundens bakparti ska sitta så att frambenen fortfarande kan röra sig fritt. Se också till att den bakre remmen inte kommer så högt upp att den "stryper" din hund. Men kom ihåg att inte belasta din hund för mycket så att den känner obehag eller att det blir andra komplikationer.

Önskar Er alla en trevlig vinter med mycket snö och lek / Madeleine


Hur du badar din havanais

Här följer några tips på hur du på bästa sätt badar din Havanais.

Hör gärna av dig till mig eller till din uppfödare om du har frågor eller bra tips.

Inför badet

Innan du badar din hund bör du reda ut de värsta tovorna . Det finns två skäl till det.

1. Dels är det svårare att få en tovig hund ren, det är svårt att få schampot att tränga in i tovorna.

2.Dessutom gör man tovorna värre genom att blöta dem - de klumpar ihop sig ännu mer.

Om man ska bada en hund med tovor är det mkt viktigt att man verkligen får den ren
och att du noga reder ut alla tovor medan du torkar den. En tovig hund som självtorkar
blir som en matta - precis som när man tovar ihop ull.

Schampo

Det finns en mängd olika schampon på marknaden. Och alla har sin favorit.
Tänka på att anpassa schampot till din hund – alla schampon passar inte till alla pälsar.
Och alla schampon fungerar olika vid olika hårdhetsgrader på vatten.

Har hunden torr hud eller päls bör du välja ett schampo med tillsats av olja för
att återfetta hud och päls. Är huden däremot fet bör du ha ett avfettande och
desinfekterande schampo.

Likaså om hunden har en irriterad hud då ska man ha ett schampo som är lugnande
för huden. Läs noga på förpackningen och välj det som passar bäst.
Själv använder jag Pet Silk som jag beställer via deras hemsida. Om du har en
ljus havanais så kan du också behöva ett special schampo som gör pälsen
vitare. Dessa finner du i välsorterade hundaffär.

Balsam

Balsam används för att försluta hårstråna efter schamponeringen. Schampot
öppnar upp fjällen på hårstråna för att få dom rena. Balsamet försluta
fjällen igen så att hårstråt blir glansigt och slätt. Dessutom återfettar och
mjukgör balsamet också i olika grad. Du bör vara noga med vilket balsam
man använder och när. Havanaiser badas ofta och har en längre päls
då bör man ha balsam varje gång.

Har man en lång utställnings päls bör du dessutom mellan utställningarna
välja ett balsam som mjukgör pälsen så mkt som möjligt för att minska slitaget
på pälsen. Till utställning måste du dock vara försiktig med vilket balsam du
använder så att du inte gör pälsen mjuk och tung med balsamet.
Före en utställning kan det vara bättre att undvika balsam och bara ta
lite på yttersta topparna i en halvtorkad päls.

Om du ska på utställning bör du tänka på att aldrig pröva ett
nytt schampo eller balsam ….!! Du vet aldrig hur pälsen reagerar på produkten
och du kan bli stående med en hund i uruselt skick trots timmar av slit!

Badet

Se alltid till att hunden har ett halkfritt underlag att stå på i badet.
Det finns halkmattor för badkar som fungerar fint. Klorna repar inte heller emaljen.

För att inte göra slut på en hel flaska schampo bör man späda ut
schampot innan du använder det. Enklast är om du tar en stänkflaska
,som dem man använder vid strykning och spär schampot i den. Hur mycket
varierar från schampo till schampo. Vissa sorter är gjorda för att
spädas och då står det på förpackningen annars får man pröva sig fram.
De flesta kan man i alla fall späda 1: 4 . Samma gäller för balsamet.

Ställ hunden i badkaret och börja blöta den. Lägg dusch munstycket emot
huden när du blöter hunden. På så sätt undviker du att blöta ner hela badrummet.
Dessutom kommer vattnet lättare ner till huden om man har munstycket en bit ner i pälsen.

Var systematisk när du arbetar. Börja i en ände och arbeta dig utåt ifrån det området.
Om man duttar lite här och var vet man tillslut inte var man har varit.

Spraya sedan in schampot i pälsen. Även nu måste du vara systematisk.
Det spelar ingen roll var du börjar. Men arbeta dig utifrån den punkten och håll
inte på och dutta runt på olika ställen. Häll schampot på det område där du skall
börja och massera sedan in det noggrant i pälsen. Använd fingertopparna när du
jobbar in schampot.. Om du använder handflatorna kommer schampot inte ner i
hårbotten och pälsen blir bara ren i topparna, Dessutom filtar du ihop pälsen
om du gnuggar med handflatorna och skapar bara tovor . Jobba ordentligt
på varje ställe tills du har fått upp ett ordentligt lödder. Om det inte
löddrar har du för lite schampo. När hunden är mycket smutsig är du
oftast tvungen att hälla på mycket för att få effekt.

Massera in hela hunden med schampo och var noga så att det kommer över
HELA kroppen. Mjuka rörelser med fingertopparna och ända ut på
tårna, armhålor och ansikte.

Skölj sedan hunden . Börja uppe på huvudet och sköljs bakåt. Är hunden mycket
smutsig måste du schamponera fler gånger. Du behöver så inte skölja så noga
mellan schamponeringarna. Tycker du att hunden bara är måttligt smutsig kan
det kanske räcka med en schamponering detta beror också på vilket schampo man använder.

Om du tycker att en schamponering räcker sköljer du noga på samma sätt
som när du blötte ner hunden . Munstycket emot huden och jobba i
mjuka rörelser systematiskt över kroppen.

Känn sedan efter så att det inte är något schampo kvar i pälsen.
Dels kan man se om det är lödder kvar om man lyfter på pälsen. Men pälsen
känns också glatt när man kör fingrarna igenom den när det är schampo kvar.
En riktigt ren päls gnisslar när man gnuggar hårstråna mellan fingrarna.
Det beror på att man öppnat upp hårstråna maximalt och att det inte finns
något fett kvar på dem. Så gnisseltesten måste man göra innan man har på
balsam eftersom det återförsluter och återfettar pälsen.

När du tycker att hunden är ren har du i balsam om du skall använda det.
Jobba också här systematiskt och utgå ifrån en punkt. Massera in balsamet
och låt det sitta någon minut innan du sedan sköljer noggrant.

Det är viktigt att man får bort allt schampo och balsam när man sköljer.
Rester kan ge klåda och dessutom drar det till sig smuts
eftersom hårstråna då blir lite klibbiga av produktresterna
.

När du sköljt hela hunden noga kramar du ut vattnet ur pälsen med
händerna först. På så sätt känner du också om det finns några schampo/balsam
rester kvar. Sedan börjar du handdukstorka pälsen. Tänk på att inte gnugga med
handduken. Om man har en längre päls skapar gnuggandet tovor. Då får man
krama ur pälsen istället. Var noga med att gå över hela pälsen. Ju mer du
får bort med handduken desto fortare går det att föna sedan.

Det finns speciella ”hundhandukar” bl.a Pluto duken som fungerar som
en wettexduk. De suger åt sig vattnet och är mkt effektiva. Man kramar
i pälsen och vrider sedan ur vattnet ur duken. Den är lätt att hålla ren då
du kan tvätta den i tvätt maskinen.

Föna hunden

Det finns flera olika sorters fönar att använda.

Handfön: Välj en som har flera olika inställningar för värmen. Och som
har lite kraft i sig. En liten fön blir snabbt överhettad och du måste hela
tiden göra avbrott för att fönen ska svalna. För att få båda händerna fria när
du jobbar kan du göra/köpa en ställning som man klämmer fast fönen i
så slipper du stå och hålla i den hela tiden.

Golvfön: Det är en fön med mycket större kraft än en handfön. Den står
dessutom på egna ben så du har båda händerna fria när du jobbar. Luftflödet
är också starkt så man torkar pälsen mkt fortare än med en handfön. Kostar lite mer.

Turbo”fön: Har inte hittat något bra svenskt namn på denna modell än på engelska
säger man force air dryer -, Den har en kraftfull motor och sedan en slang kopplad
direkt på . Det gör att man får en mycket stark luftstråle som blåser bort vattnet
istället för att torka med värme. Håret blir rakt av lufttrycket och man
behöver inte borsta lika mkt som när man använder en vanlig fön.

När du fönar bör du tänka på att inte ha för varm luft. Dels för att inte
bränna huden men även för att värmen sliter väldigt på pälsen. Även när du
fönar är det viktigt att vara systematisk. Börja på ett ställe och arbeta dig
utifrån det. Bäst resultat får du om du börjar med den kortaste pälsen
först och sedan tar den långa pälsen uppifrån och ner.

Ska du bara göra ett "renlighetsbad" behöver du inte vara lika noga med att
pälsen blir rak. MEN … en långpäls tovar mer om den är lockig så en lång
päls bör man alltid sträva efter att få rak.

Man måste alltid vara noga med att kamma igenom en päls som tillåtits att självtorka .
Annars slutar det med att hela hunden är en filtmatta !. om hunden ligger
på sin blöta päls så gnuggas hårstråna ihop till en matta och får denna matta
sedan torka för sig själv kan du tänka dig resultatet. Jobbigt!!

När du fönar använder du borste och blåser med fönen samtidigt där du borstar.
Långa mjuka tag och borsta och blås på samma ställe tills du ser att pälsen
är alldeles rak och torr. Flytta dig sedan mot kanten på ditt torra område och
fortsätt arbetet där. På så sätt arbetar man sig över hela kroppen. Även nu
måste du vara systematisk. Tar man lite här och var hinner pälsen självtorka
och bli lockig. Var noga med att pälsen verkligen är torr innan du flyttar dig till nästa punkt.

Kommer du till en tova är det noga att man reder ut den medans man torkar pälsen .
Föna på tovan tills den blir halvtorr och börja sedan reda ut den.
Föna och borsta samtidigt. Det är ingen ide att försöka reda ut en våt tova för
hårstråna klibbar bara ihop sig när pälsen är blöt. Att reda ut en tova som
tillåtits att torka ihop är mycket svårare och sliter mer på pälsen.

När hela hunden är fönad går du igenom den med kam för att känna att
du inte missat några tovor någon stans. Om pälsen är lång och eller lite sliten
bör man använda en antistatspray när man gör detta. Den gör att kammen
glider igenom pälsen lättare. Det finns också antistatsprayer som man sprayar
i pälsen innan man fönar för att det ska slita så lite som möjligt när man borstar.

Har du några frågor så kontakta din uppfödare för mera tips och råd.
Och för er som hämtar er valp hos mig kommer jag att visa lite mer schampo förslag som passar just till din valp.

Lycka till

Madeleine


Faror i sommar!

Några hundtips som kan vara bra inför sommaren så att både du och din hund kan njuta av värmen tillsammans och undvika faror som bara känns onödiga.

Klart vi skall bada

Solen skiner och hunden flämtar och ett bad skulle kunna vara svalkande, men vad är det som gäller? Får hunden ta sig ett svalkande bad var som helst?

Nej, generellt råder det hundförbud vid allmänna badplatser, men undantag finns. I vissa kommuner har man avsatt strandremsor för särskilda hundbad. För att få information om var dessa finns så är det lättast att söka den informationen på resp kommuns hemsida.

På platser som inte är allmänna badplatser är det allemansrätten som styr. Det betyder att det bara är att ta sig ett svalkande dopp!

 

Faror på okänd plats

Om du kanske har planer på att hyra stuga under sommaren och innan du släpper hunden lös på ny plats/omgivning bör du göra en kontroll av omgivningen.

Kanske finns det staket – men finns det hål? Hur ser grunden ut – kan hunden krypa in under huset? Finns det brunnar som saknar brunnslock?

Ja, det finns många saker man bör undersöka innan du släpper lös hunden.

 

Bilen – en riktigt farlig dödsfälla !!!!!

 

LÄMNA INTE DIN HUND I BILEN SOMMARTID.

Luftcirkulationen är obefintlig och temperaturen stiger vansinnigt snabbt. Den kan stiga 60 grader på mindre än fem minuter!!!

Tänk också på att solen rör sig – en för tillfället skuggig plats på parkeringen hamnar snart mitt i solgasset.

Tänk också på att aldrig binda hunden i bilen dragkrog. Hur tokigt det än låter så sker det varje år olyckor med djur som ”släpats” efter bilen medans hundägaren kör bilen och glömt att hunden är fastbunden i dragkroken!!!

 

Sommar Pensionat

Om inte hunden får eller kan följa med på semester leta reda på ett pålitligt och bra hund pensionat. Var ute i god tid då det kan vara fler som behöver pensionat plats. Ta också reda p vilka regler som gäller – det kan skilja mycket mellan olika ställen. Vissa pensionat kräver att hunden har en viss ålder innan den får komma dit, en del tar heller inte emot löptikar.

 

Ta också reda på hur många promenader som erbjuds – finns det rastgård – hur kommer hudarna att bo. Det är viktigt att du känner att du tryggt kan låta din hund bo där ett antal dagar.

 

Ge din hund och dig en kvart om dagen!

 

Ta chansen nu när du är ledig att göra det där dressyrövningarna som aldrig hinns med under resten av året. En kvart om dagen i fyra veckor kan ge dig enastående resultat.

 

Markögla bra att ha

Ett jätte bra redskap att ha med sig är marköglan. Den skruvas ner i gräsmattan och är super bra på de platser du inte kan ha hunden springande lös. En lång lina är också bra både till marköglan och då du vill leka ”hitta godis”, ”hitta spår”.

 

Vattenlekar – det är bra träning under sommaren

Vattenträning är bra för hundens leder och muskler. Lek i strandkanten så att hunden får träna benen. En boll eller frisbee är kul och lätt att leka med. Pinnar är inte lika bra då det finns överallt och kan vid upprepade kast trigga i gång ett överintresse hos hunden.

Låt hunden också får simma. Det är fantastiskt bra och effektiv fysisk träning av hjärta, cirkulation, leder och muskler. Köp en flytväst så blir träningen lättare för hunden.

Håll i flytvästens handtag och låt hunden få simma vid vattenbrynet.

Börja med kortare pass för att sedan öka varefter hunden lärt sig tekniken och orkar mer.

 

Vattna hunden!

Glöm inte att hundar lider mer av värme än vad vi människor gör. Ha för vana att alltid ha med en vattenskål eller annat och färskt vatten. Om du har en hund som har svårt att dricka mycket vatten så har jag fått tips om att lägga i lite köttfärs i vattnet – då dricks allt upp. Och hunden är då ”vattnad” ordentligt inför en lång promenad eller utomhusvistelse.

 

Varning för sol

Inför årets bilsemester kan det vara dags att sätta någon form av solskydd på bilens bakersta rutor. Den vanligaste sorten som fungerar som typ glasögon, dämpar solens strålvärme effektivt. Men det finns en annan typ av fönsterfilm på marknaden som reflekterar bort en del av solkskenet. Luras bara inte att tro att din hund nu kan tillbringa timmar i bilen, fönsterfilm ökar hundens komfort i bilen MEN hunden får inte stanna för länge i en solhet bil!

 

Drunkning

En medvetslös hund som dragits upp ur vattnet måste få hjälp att få igång cirkulationen. Små hundar kan man lyfta försiktigt i bakbenen för att hjälpa vattnet att rinna ur lungorna. Börjar inte hunden andas så bör man sätta igång

med konstgjord andning och eventuellt hjärtmassage. Kom ihåg att alltid kontakta veterinär för råd och konsultation.

 

Hjärt- och lungräddning

 

Vid exempelvis drunkning eller trafik olycka där hunden har förlorat medvetandet ska andningen genast kontrolleras.

Lyssna, se och känn på bröstkorgen, andas hunden eller inte, om den inte gör det:

1. lägg hunden på sidan

2. dra fram tungan

3. titta på mun slemhinnornans färg (om den är blå då har hunden cirkulationsproblem)

4. hitta pulsen under armbågen på vänstra sidan

 

Om hjärtat slutat slå…

1. tryck kraftfullt mot bröstkorgens nedre del

2. tryck fyra gånger för att stimulera hjärta och andning

3. gör ett par försök, om inte andningen kommer igång går du över till konstgjord andning.

 

Konstgjord andning

1. sträck hundens hals

2. håll ihop hundens käkar

3. blås in luft tills du ser att hundens bröstkorg lyfter sig. Anpassa mängden luft till hundens skroppsstorlek.

4. börja med några snabba andetag och fortsätt sedan med ca 20 inblåsningar / minut

5. kontrollera då och då andning, hjärta och slemhinnornas färg.

 

Sommar bett från bin och getingar

Geting-eller bi stick är oftast ofarligt. Men i vissa fall kan hunden reagera kraftigt med en allergisk reaktion. Får hunden många stick eller blir stungen i munnen ska du kontakta veterinär.

 

Fästingar – usch!

Ta för vana att alltid ”se över” hundens päls efter promenaden för att mota bort fästingarna innan de bitit sig fast. Efter att fästingen har bitit sig fast så kan den suga blod upp till tre dagar innan den släpper taget och är nöjd. Det är när fästingen släpper taget som smittan överförs då fästingen ”kräks” ut marg innehåll innan den släpper taget.

Om du av misstag inte får bort huvudet när du avlägsnar fästingen – bli inte orolig, den lossnar av sig själv och är ingen fara.

Allvarliga sjukdomar såsom borrelios, ehrlichios och TBE (hjärnhinneinflammation) kan smittas genom fästingbett. Symtomen kan visa sig från några veckor upp till flera månader efter bettet. Rodnad, sårbula, lättare klåda är vanliga symtom. Köp fästingrepellerande medel på Apoteket så kan du skydda hunden lite bättre. Fästing halsband är inte att rekommendera då det sliter väldigt på Havanaisens päls, jag föredrar Frontline.

 

Ormbett

Upptäckarglädje kan sluta i elände.

Ett ormbett är alltid allvarligt, men din oro och upprördhet kan ytterligare förvärra saken. Bete dig ungefär som du brukar, det lugnar alltid hunden.

Det gör rejält ont att bli ormbiten och en hund med smärtor kan vara svårt att handskas med.

Var försiktig och rör inte bettet. Det är viktigt att hunden inte rör sig utan ligger still. Ta kontakt med veterinär omgående för att få råd om hur du ska gå tillväga.

Det som först händer förutom smärtan, är att området runt bettet svullnar kraftigt. Hunden kan bli slö, vinglig och andningen kan påverkas. De akuta symptomen följs senare av andra komplikationer eftersom ormens gift påverkar de inre organen. Med giftet följer nedbrytande ämnen so m är till för att underlätta ormens matsmältning. Vävnaden runt bettet bryts ner och det finns risk för infektioner.

 

Vistas du i ormrika trakter är det bra att ha kortisontabletter att ge hunden som en första hjälp, omedelbart efter bett.

Tänk på att tabletterna inte gör nytta om dom ligger hemma i kylskåpet – ta med dom på resan, eller promenaden.

 

Blödning och sår

Var noga med att sköta om eventuella sår eller annat som kan uppkomma under sommaren. I värme frodas många bakterier så håll rent.

Mindre sår tvättar du enkelt av med tvål och vatten. Bakteriedödande medel ska inte användas när skadan är färsk. Skulle såret senare bli infekterat kan man prova med att tvätta det med jod innan man söker upp veterinär. Se till att inte hunden slickar det intensivt. Vill den inte sluta så får du sätta på den en krage. Långvariga infektioner ska behandlas även om såret är litet. Djupa sår kan behövas sys, ring veterinär och håll rent.

Om olyckan är framme och hunden tappar mycket blod i samband med skada, stoppar du det med ett tryckförband och sök upp veterinär förvarna så att dom är beredda.

Blodförlusten kan kontrolleras genom att man undersöker färgen på hundens mun slemhinna. Är den gråvit har mycket blod försvunnit.

 

Nossnara

En hund som har svåra smärtor kan hugga trots att den aldrig annars skulle göra det. Det kan då vara tvunget att göra en enkel nossnara för att stänga munnen innan du nått din veterinär.

Knyt runt nosen så att knuten sitter ovanpå nosen, korsa ändarna och bind ihop dom bakom hundens nacke. Tänka på att inte sätta snaran för hårt då den kan försvåra hunden andning.

 

Solskydd

Hunden vill alltid vara nära sin flock också när du solar i sommar värmen. Skaffa ett parasoll som du lätt kan ha i bilen hela sommaren, då har hunden alltid tillgång till skugga!

 

Flytväst

Båtvett och bryggvett gäller också hundar. Köp en flytväst som sitter bra runt kroppen och använd den flitigt. Förutom att hunden flyter syns den bättre.

Hund hotell

Många hotell och vandrarhem tar emot hundar men oftast har de bara ett eller ett par rum. Var därför ute i god tid före resan och chansa inte!

Svensk turistföreningen vet vilka vandrarhem som accepterar hundar. På www.hundsemester.se kan du hitta förslag på hotell som tar emot hundar.

 

Rötmånad

Rötmånaden är inte bara människoangelägenhet, hundmagar klarar bakterier mycket bättre än människor, men de kan reagera med illamående och diarré. Rent vatten ska alltid finnas till hands.

 

Algblomning

Hela sommaren blommar alger av olika slag runt kuster och insjöar. Alla är inte giftiga med det är svårt att veta vilka! Den blågröna algen är giftigast.

Låt inte hunden dricka eller bada om vattnet är kraftigt grumligt eller trådigt. Den giftiga blomningen liknar ibland rabarbersoppa, vattenytan är täckt av en blågrön eller gulbrun sörja.

Om hunden av misstag fått i sig vattnet skall du snarast skölja av pälsen och inte låta hunden slicka på pälsen förrän den är helt nybadad och ren från alger. Märker du att hunden har fått giftsymtom – kontakta veterinär omgående.

 

Giftiga blommor

Håll valpen borta från blomrabatten och hindra den från att gnaga av grenar från buskar och träd. Dom kan vara giftiga. Kräkningar och diarré kan vara en reaktion på giftiga ämnen som hunden fått i sig.

Gå in på www.giftinformation.se så finner du info där.

 

Koppeltvång

Koppeltvång är numera ovanligt och gäller speciella ställen som ex naturreservat och på vissa badplatser där det inte är totalt hundförbud. Olika regler gäller för olika kommuner, kolla vad som gäller i den kommunen du skall åka till.

För hela landet gäller jaktlagen och jaktförordningen som säger att hundar från 1 mars till 20 augusti inte får springa lösa i skog och mark. Det betyder att du skall ha kontroll över hunden som om den vore kopplad. Du måste alltså se din hund hela tiden, och den skall ovillkorligen komma till dig när du kallar in den. Så säger lagen.

 

Ta med leksaker på sommar semestern.

Glöm inte leksakerna på semestern. Det är bra att ha som aktivering i pauser eller bilresan.

Frisbee – träna före resan så att du vet att hunden tycker det är kul

Boll i snöre – eller en gammal trasig socka

Några meter snöre till att fäst i metspöet – fäst en rolig sak i ena änden och låt hunden jaga den.

 

Tåg och buss

På svenska tåg är hundar välkomna i vissa vagnar. Reser du under natten så får du vara kvar i sittvagnen med hunden.

För buss gäller olika regler för olika bussbolag. Oftast går det bra att ta med mindre hundar som kan sitta i knäet eller i hund bur av mindre slag.

Tänk på att rasta hunden före resan. Ta en rejäl långpromenad med aktiviteter så att hunden kan vila under transporten.

 

Åksjuka

Det finns hundar som lider av åksjuka. Planera för täta raster om du skall åka långt. Ge hunden lite , eller ingen mat före avresan. Tänk på att hålla nere temperaturen i bilen och sätt upp solskydd. Det finns at köpa åksjukepreparat att använda i nödfall – tänk då på att hunden blir mycket trött och dåsig.

 

Semester i Europa?

Ska du resa utomlands med din hund så måste du ha planerat det långt i förväg.

Senast 7-8 månader före din resa bör du ta kontakt med veterinär som kan ge hunden sin första rabiesvaccinering. Det är ett av de krav som ställs för att du skall få passera gränser i Europa. Dessutom ska hunden vara ID-märkt, och försedd med ett särskilt utfärdat hundpass.

Innan du reser hem, kontakta veterinär som kan avmaska hunden för dvärgbandmask, innan du passerar svenska gränsen – annars får inte hunden komma tillbaka in i landet.

Vid gränsen hemma skall du anmäla dig i tullen så att dom kan kontrollera hundpass, vaccination och intyget om avmaskning.

 

Semester i Fjällen?

Fjällvärden är stor men har du hund är du begränsad eftersom stora delar är nationalparker med restriktioner för hundar. På många ställen råder totalt hundförbud, på andra bara koppeltvång.

Långa vandringar kräver förberedelse, fundera och planera i god tid.

Kom ihåg att mygg och knott besvärar också hundar!

Trevlig sommar önskar vi på kennel Chandaroff!


Aktivera din havanese

Havanaiser älskar att vara aktiva och att leka. Här nedan får du lite

tips på olika aktiviteter som du kan hitta på att träna med din hund.

Fysisk träning är naturligtvis viktig för din hund. Träningen hjälper den att bli
stark, smidig och i bra form. Men för att hunden ska trivas och bli en stabil
individ är den i lika hög grad beroende av lek och mental träning. Se därför
till att ge din hund utmaningar inom alla områden.

Genom att vara aktiv med hunden får man bättre kontakt med den samt man
blir mer intressant och har därmed större chans i konkurrensen med andra
hundar eller annat fritt springande.
Ge din hund bra, roliga och nyttiga uppgifter. Då kommer den att känna
att den är till nytta för dig och resten av familjen. Precis som vi människor
behöver också hundar känna att de är till nytta. Alla hundar tycker om att
lösa uppgifter och göra något för andra. Vissa hundar är mer lämpade
för hårdare fysiskt arbete än andra. Men alla hundar tycker om att vara aktiva med enklare aktiviteter.

Vad man än tränar så är det bra att veta hur stress påverkar hunden samt om
hundens sätt att lära!

Lycka till med träningen!

Träningstips

Kom ihåg att 5 min träning varje dag är mycket bättre än 1 timmes träning en
gång i veckan.

En bra inlärning börjar med en bra kontakt mellan dig och din hund. Särskilt
ögonkontakten är viktig.

Använd tydligt kroppsspråk. Kommandon ska vara korta och tydliga. Var
konsekvent och ha tålamod, det lönar sig många gånger om!

Håll inte på med aktiviteter om du är på dåligt humör!

Starta alltid träningen med att leka lite. Visa att du har roliga belöningar som
hunden kan få. Detta gör hunden mer motiverad att vara dig "till lags"!

Belöna hunden i rätt ögonblick, inte en sekund senare! Belöningen måste
komma fort och precis i rätt ögonblick!

Träna inte för länge på varje sak, ta många korta pauser!

Pauserna ska vara tråkiga! Helt enkelt ska man ignorera dem då!

Träna i olika miljöer. Åk runt till olika klubbar och träna/lek! Träna under din
dagliga promenad!

Aktiveringsboll

Leksaker som aktiverar hunden är bra – alltså leksaker som är avsedda för att
gömma hundgodis eller matbitar i. De är nämligen gjorda av material som
håller för att hunden ska kunna bita i och kasta runt med dem. En sådan
leksak gör det mycket roligare för hunden eftersom den inte bara leker utan
också aktiveras mentalt när den ska nosa sig fram till sin mat.

Gömma godis

Detta kan du göra nästan överallt, både ute och inne. För den lilla
valpen kan det räcka med att man lägger ut några godisar i rummet medan
den får titta på. När man tränat ett tag blir detta alldeles för lätt och den
kan få vänta i ett annat rum medan man lägger ut godisarna.

Variera sök platserna:
* Gömmer du godisarna inomhus kan du lägga dem i lite olika höjd och på
ställen där det är svårt att komma åt. Lägg godisar på inskjutna stolar,
några av de nedersta hyllplanen i bokhyllan, på pallar, bakom dörrar,
under/bakom soffan osv.
* Gömmer du godisarna utomhus kan du variera terrängen. Det kan vara stor
skillnad på svårighetsgraden på klippt gräsmatta, lövhög, viltåker,
slybuskage osv.
* Låt hunden sitta och vänta olika länge och vänta på kommandot du har.
* Variera storleken på området du lägger ut godisar i.
* Variera avståndet du släpper hunden ifrån till området du lagt ut godisarna
inom.

Hopvikta Toalettrullar / mjölkkartonger

Lägg lite godisar i rullen/förpackningen. Det går bra med de flesta sorters
godis. Tänk på att korv, köttbullar och dylikt kladdar fast och ramlar inte ut
lika lätt. Det höjer motivationen om hunden känner lukten av något riktigt
gott, men den kan lätt bli frustrerad över att inte komma åt det eftersom
det kanske har kladdat fast i den änden hunden inte tagit sönder.

Dansa

Börja med att ha hunden stående framför dig. Håll en godis i handen, och håll
handen vid hundens nos. Rör handen i en vid cirkel, tillräckligt långsamt så
att hunden vrider sig runt för att följa efter handen. Nöj dig med att hunden
följer kanske "en kvarts varv" först och ge belöningen, utöka sedan så att din
hund till sist svänger hela varvet runt. Glöm inte belöna ordentligt när
hunden gjort konsten - med rösten eller med godis, vad nu hunden
uppskattar mest!

Rulla runt

Håll godiset gömd i handen framför hundens nos. Hunden kommer att vilja
komma åt belöningen och kanske börjar krafsa, ta bort handen då och försök
igen. Kanske lägger den sig på sidan? ge belöningen då, den har ju kommit
ett steg på vägen. När den förstår att den gör rätt, låter du den anstränga sig
lite mer. Kanske råkar den lägga sig på rygg för att få belöningen? Var då
snabb och hjälp den lite genom att stadigt ”putta” så den rullar över på
andra sidan och ge godis, den gjorde rätt! Var försiktig så hunden inte blir
rädd när du ”hjälper” den.

Lyfta tass

Lättast är det om du börjar med att ha
hunden sittande framför dig. Peta med
ett finger på tassen som du vill att den
ska lyfta. Hur hårt beror på hur hunden
regerar på det. Du ska bara peta på tassen så att hunden lyfter lite på
tassen. Så fort hunden visar minsta tendens till att lyfta tassen får du vara
snabb med belöningen. Eftersom det bara är ett ögonblick hunden gör rätt är
det lättast att använda rösten i det ögonblicket och sedan ge en godis
sekunden efter. Träna såhär tills hunden självmant lyfter tassen när du petar
lite försiktigt på tassen. Nu kan du börja säga kommandot du vill ha.

Give me five

För att göra det lättare för hunden att komma ihåg vad den ska göra kan du
försiktigt övergå från att peta på den rätta tassen till att sätta upp
handflatan vid den tass hunden ska lyfta. Hunden ska sätta tassen mot din
handflata och vips så kan den göra "give me five"!

Puss och Kram
* Pussa: Hunden ska slicka (pussa) husse/matte antingen på munnen eller på
kinden. Vill man inte ha några pussar i ansiktet kan man träna in att
hunden pussar på ovansidan av din hand som du sträcker fram.
* Kramas: Hunden ska lägga en framtass på vardera axel på husse/matte.
* Viska: Hunden ska sätta nosen mot husse/matte öra.

Även här är det lättast om du har hunden framför dig sittandes på huk. Håll
lockbetet godiset där du vill att hunden ska "placera" sig. Tränar du "Puss"
kan du hålla en godis mellan läpparna som hunden får ta.

Tränar du "viska" håller du belöningen vid örat du valt att hunden ska "viska"
i. Tänk på att alltid ta samma öra, då blir det lättast för hunden. Tränar du
"kram" håller du belöningen lite bakom dina axlar så den måste hoppa upp
och stödja sig på dina axlar för att få det. Ge inte upp om hunden går runt
dig för att ta godiset, försök bara igen och igen. När hunden förstått att den
ska följa belöningen kan du lägga till kommandot du valt.

Balansera på stenar

Promenera ut i skogen och låt hunden balansera på stenar, nedfallna träd,
klättra, hoppa, krypa.
I denna övningen är det hundens kroppskontroll som tränas. Välj en sten som
är lagom stor, den behöver inte vara hög. Välj en sten du vet att hunden lätt
får plats på i början. När hunden klarar att kliva upp på stenen med alla fyra
tassar och stå still där börjar du välja mindre och mindre stenar.
Det blir nu svårare och svårare för hunden att balansera eftersom den inte
kan stå rakt upp och ner som den brukar, den måste klämma ihop tassarna
lite. Detta kräver att hunden hittar nya sätt att fördela sin vikt så att den
kan balansera.
När hunden har lärt sig att balansera på lite större stenar som den får plats
att sitta på kan du börja be den göra konster där uppe. Andra exempel på
konster den kan göra på stenar är att lyfta olika tassar, lägga sig ner, sitta
vackert och snurra runt.


Pälsproblem

Här följer några tips på hur man kan få bort ett antal otrevliga kemikalier /
produkter som har en benägenhet att fastna i Havanaisernas långa päls

Tuggummi:

tryck isbitar mot tuggummit för att avlägsna kladdigheten och dra sedan bort
resterna. I värsta fall klipp bort det ifrån pälsen.

Tovor:

De flesta kan avlägsnas genom försiktigt lirkande med en stålkam. Riktigt
intrasslade tovor kan du ofta få bort genom att arbeta in vegetabilisk olja i
det drabbade området. Om denna metod inte hjälper bör du försiktigt klippa
dig igenom tovan med en sax, från huden och utåt.

Målarfärg:

Om färgen är vattenlöslig kan du blöta ner det drabbade området i fem
minuter eller längre Tills det blir mjukt. Gnugga därefter den skadade pälsen
mellan dina fingrar för att avlägsna färgen. För annan typ av färg krävs
omsorgsfull klippning och trimning.

Varning använd aldrig thinner, terpentin, bensin eller något annat
lösningsmedel av den typen på din hund.


Asfalt/ tjära:

I många fall måste den skadade biten klippas bort. Men ibland går det att få
bort substansen med vaselin. Gnid in lite i det utsatta området och torka
sedan bort bitarna av tjära med en trasa. Upprepa så många gånger som
krävs. Bada sedan hunden med ett avfettande schampo.


Parvo vaccination

Varför behöver hunden vaccinationer ?
Genom att ge våra djur vaccinationer skyddar vi dem mot ett antal allvarliga sjukdomar,
men det kan också vara ett krav för att du skall kunna delta i kurser, utställningar,
lämna ditt hund på hundpensionat mm.
Vaccin skyddar som regel mot sjukdom, men inte nödvändigtvis mot smitta.

Vaccinerade djur kan vara smittbärare, utan att själva bli sjuka. I Sverige vaccinerar
vi i första hand för att förbättra djurskyddet, men också för att minska risken för
spridning av sjukdomar till människor, t.ex. rabies.

När bör man inte ge hunden några vaccinationer?
När hunden/valpen ska vaccineras ska djuret vara frisk, dvs inte ha en pågående
infektionssjukdom, vara undernärd eller stå på någon medicinsk behandling som
påverkar immunförsvaret. Om du är osäker bör du rådfråga din veterinär.

Dräktiga tikar bör inte vaccineras under själva dräktigheten. I de fall veterinär
anser att det är absolut nödvändigt ska det begränsas till sådana vacciner där
det är säkerställt att det är oskadligt.

Vaccinations rekommendationer för vaccinering av hund är :

mot valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation) och parvo virus (hundpest).
Därtill kan man vaccinera mot kennelhosta. För hundar som skall resa utomlands
krävs att de är vaccinerade mot rabies. I vissa fallrekommenderas även vaccination
mot leptospiros.

Grundvaccinering av valpar
Valpar bör få vaccinationer vid 6-8 veckors ålder med vaccin mot parvo virus,
och vid ca 12-13 veckors ålder med vaccin som skyddar mot valpsjuka, hepatit
och parvo virus. Undvik kombinationsvaccin då det kan finnas risk för att valpen får
en allergisk reaktion.

Re-vaccinering
Hunden revaccineras sedan vartannat år. (valpsjuka, hepatit och parvo virus.)
För hundar som ställs ut eller tävlar kvarstår krav på vaccination vid ett års ålder.

När du hämtar din valp –rådfråga alltid din uppfödare om du har frågor.

Vill du ha ytterligare information om vaccin och annat
så läs gärna bif dokument.


Infektioner, eksem,tassar mm

Tassar

Hundens trampdynor är normalt mjuka och elastiska. På vintern påverkas
tassarna negativt av väg- och gatusaltet. Under jaktsäsongen slits jakthundarnas
tassar, och det blir ofta sprickor och sår, som smärtar. Huden mellan trampdynorna
är känslig och blir lätt irriterad. Fuktiga och smutsiga tassar angrips lätt av
bakterier och svampar. S.k. boxersjuka (furunkulos) lokaliseras ofta till tassarna
(interdigital pyodermi).

Klorna ska hållas väl klippta. Det är viktigt att du börjar klippa klorna på valpen
tidigt. Det är bra för då vänjer du valpen vid att bli hanterad. Men det är
också bra därför att ju längre klon växer, dessto längre ut i klon
följer den blodrika pulpan med. Risken ökar alltså, att du klipper i pulpan då.
Det blir också svårare att senare hålla en lagom klolängd.
Symtom - hälta - såriga trampdynor
- tunn, sliten trampdyna, hunden ömmar vid tryck på trampdynan
- rodnad och irriterad hud mellan trampdynorna

hunden biter och nopprar sig i tassen och mellan trampdynorna, hunden slickar
oavbrutet sina tassar.


Kontakta veterinär vid djupa skärsår i trampdynorna, vid sår och bölder i tassen ,
vid påtagligt irriterad hud mellan trampdynorna - vid bruten klo.

Håll trampdynorna mjuka och smidiga med hjälp av någon tassalva.
Skölj rent med ljummet vatten och torka torrt efter smutsiga promenader.
Håll klorna väl klippta - använd klotång. Vänj valpen med kloklippning tidigt.

Klipp bort pälsen i jämnhöjd med trampdynorna.
Klipper Du ner för djupt mellan trampdynorna, kan det skapa klåda och irritation
hos hunden. Det blir lättare att hålla tassen både torr och ren vilket också
minskar risken för svamp- och bakterieinfektioner. Använd vid behov en halskrage,
som hindrar hunden att slicka på och bita i tassarna.

Tass salva:

Försvarets Hudsalva Tannin 10 % i olja (Tassolja),
ATL Tassvax SPECICARE, (ej apoteksvara).

 

Desinfektionsmedel:

Bensoylperoxidshampo eller

Etiderm medicinskt schampo
(används ibland vid irritationer mellan trampdynorna )

Natriumklorid spolvätska

VETRIDERM Hudrengörare, spray

VETRIDERM Klorhexidin-Schampo.

Blodstillande medel:

Blodstillande vadd, Klip-stop, Lapispenna, Stop-bleeding, pulver.

Hälta

Så gott som alla hundar råkar någon gång ut för hälta. Hälta är ett tecken
på, att hunden har ont. Rasta inte hunden mer än nödvändigt, när den är halt.
Försök att ta reda på orsaken.
Var speciellt vaksam på valpar/unghundar, som drabbas av hälta
till och från, eftersom detta kan tyda på allvarliga ledförändringar.
De bör röntgenundersökas.

Gamla hundar kan halta p.g.a. stelhet i leder och senband.

Infektioner, muskelsträckningar, sårskador, benbrott, vrickningar m.m.
kan också ge hälta. Undersök om det finns sår eller främmande föremål i trampdynor,tassar, klor och klofästen.

Böj lederna. Kläm och känn på senor, ben, muskler och leder. Låt hunden vila. Ge inte hunden smärtstillande medel utan att rådfråga veterinär.

Analsäcks-inflammation

Analsäckarna hos hunden är två körtlar, som sitter på vardera sidan innanför
ändtarmsmynningen. Dessa körtlar producerar ett illaluktande sekret.
Det händer, att de blir int1ammerade och täpps till, så att de inte kan tömmas normalt
av hunden själv. Sekretet ansamlas då, och en infektion kan uppstå.
Problemet återkommer ofta hos vissa hundar.

Kontakta veterinär - vid kraftig analsvullnad - vid bölder i närheten av
analöppningen - när du har svårt att ordna det själv.

BEHANDLINGSRÅD

Var observant. Tvätta runt analöppningen med ljummet vatten eller desinfektionsmedel.
Du kan själv tömma anal säckarna genom att med tummen och pekfingret ("kl. 7 och kl. 5")
trycka framåt-bakåt runt dem. Använd en pappersnäsduk som skydd, när du trycker på
körtlarna. Tvätta rent efteråt.

Apotekets råd :

Behandla i 3-4 dagar med ett lämpligt desinfektionsmedel tex.

• Hibitane obstetrisk creme 1 % eller

• Jodopax Hud och Sår eller Jodopax vet. Till bruksfärdig lösning späds
4 ml. med l liter vatten.

 

Våt - fukteksem

En lokal hudinflammation som är fuktig, varig och luktar unket.
Eksemen kan vara placerade på olika ställen på hundens kropp men
mest förekommande är kring kind - hals - öra. Man upptäcker det oftast genom
att pälsen klibbar ihop sig och huden under är röd och irriterad. Det kan
uppstå året runt, men är mer vanlig under årstider då vädret är varmt eller fuktigt.
Har du en badglad hund ska du vara noga med att torka hunden torr mellan
baden och inte låta den ligga blöt i bilen.

Om din hund drabbats av våteksem, blöt upp den ihop klibbade pälsen med
alsolsprit och klipp sedan försiktigt bort håret på och runt eksemet.
Tvätta sedan med alsolsprit och smörj med receptfri hydrocortisonkräm
flera gånger per dag. Eller använd zinkpasta för barn.
Blir det inte bättre eller sprider sig, kontakta din veterinär, din hund kan
behöva annan salva eller en antibiotikakur.

Tandsten

Tandsten är en brunaktig beläggning på hundens tänder som oftast ökar med
stigande ålder och brukar orsaka dålig andedräkt och inflammerat tandkött.
Hundar som enbart äter "mjuk" mat löper en ökad risk för tandsten och
tandköttsproblem. Har hunden drabbats måste beläggningen avlägsnas.
Be din veterinär visa dig hur detta går till. Man kan genom regelbunden
tandborstning och genom att låta hunden få tugga på t.ex. "gröna tuggben"
förebygga tandstensproblem. (köps i hundaffärer) Om tandköttet är rött och lättblödande
kan man köpa Ascoxal tabletter på apoteket.

Lös upp en 1/2 tablett i en matsked med vatten.
Tag sedan en bomullstuss och blöt i lösningen och gnugga sedan försiktigt
tandköttet på de drabbade ställena.

Magproblem

Orsakerna till mag och tarmlidande som oftast visar sig genom kräkning och
diarré kan orsakas av t.ex. snabba foderbyten, olämplig kost, tarmvred, infektion,
stress m.m.
Har hunden blodiga diarréer eller kraftiga kräkningar som inte ger med sig,
ska du omedelbart uppsöka veterinär, då hunden snabbt kan bli uttorkad.
En frisk hund har ett vätskebehov (genom mat och vatten) som ligger på ca 0,5 dl
vätska per kilo kroppsvikt och dygn. Vid kräkning, diarré, och varmt väder ökar
hundens vätskebehov. Vid diarré och kräkningar kan du prova att sätta hunden på diet.

Dag 1: Låt hunden vara utan mat i minst 24 timmar. Köp Canicur hos veterinär och ge
det tillsammans med lite ris avkok. Hunden ska ha fri tillgång till friskt vatten.

Dag 2: Får hunden behålla vätska samt risavkok (i annat fall ska du kontakta veterinär).

Dag 3: Ge små portioner, flera gånger per dag, bestående av 3 delar välkokt ris + 1
del kokt fisk eller fiskbullar

Dag 4: Fortsätt enl. dag 3, men öka sakta portionsstorlekarna. Går detta bra
och hunden får behålla maten, kan man efter ett par dagar successivt börja
blanda in det ordinarie fodret.
Har hunden återkommande problem bör man söka
hjälp för att utreda vad som orsakar dessa. Idag finns det att köpa special framtaget
foder avsett för hundar med känsliga magar. Köps hos veterinär - till samma pris
som ett normalfoder typ ANF; Precept; Royal Canin

Mag och tarmkatarr

Kan orsakas av virus eller bakterieinfektioner. Inälvsparasiter. Kolla alltid
först efter inälvsparasiter, innan annan behandling sätts in.
Olämplig utfodring eller snabba foderbyten är vanliga orsaker.
För mycket mat, kan vara en orsak.


Kontakta veterinär om:
- valp har diarré eller kräks.

(Valpen drabbas lätt av vätskeförlust när den kräks eller har diarré.)

- om en hund inte får behålla vätska

- vid blodig avföring

- vid diarré hos vuxen hund i mer än en vecka

- vid undertemperatur, dvs.under 38 grader

- vid temperatur över 39 grader

- om hunden är allmänpåverkad

Förhuds-katarr

Många hanhundar drabbas av förhudskatarr. Den uppstår genom
förändring av bakteriefloran, som finns normalt under förhuden eller i
förhudssäcken. På vissa hundar vill förhudskatarr ofta komma tillbaka.


Typiska symptom:

- hunden slickar sig ofta kring förhuden illaluktande,
- gult sekret uppträder rikligt kring penis.


Vid en kraftigare infektion blir området rött och irriterat.

Kontakta veterinär om hunden är påtagligt irriterad - om svullnad uppstår om
egna åtgärder inte hjälper efter 4-5 behandlingar.

Spola förhuden noggrant med desinfektionslösning, så snart du märker, att en
förhuds katarr är på gång. Det är viktigt att lösningen tränger ned i botten på hudvecket.

Desinfektionslösningar

• Hibitane obstetrisk creme 1 %

• Väteperoxidiösning 3 %

• Alsolsprit

• Förhudsrengöring, (ej apoteksvara).

De bruksfärdiga desinfektionslösningarna förs med en doseringsspruta in under förhuden.

Behandlingen upprepas 4-5 gånger med några dagars mellanrum.


Sårskador.

Kan vara olika, beroende på hur de har uppkommit och hur de ser ut.
Det kan vara sticksår, skärsår, krossår, bitsår, skottsår eller liggsår.
Om såret glipar, kan det behöva sys för att underlätta läkningen. Detta måste då
göras inom ett dygn.

Sticksår kan vara djupa. Se till att inte något litet föremål- tex. en sticka - blir
kvar nere i såret som kan orsaka infektion.

Skärsår:

blöder ofta kraftigt. Se upp med pulsåderblödningar. Om pulsåderblödning
uppstår, måste du lägga ett tryckförband.


Krossår:

orsakas ofta av slag eller yttre våld, som har krossat vävnaden under.
Kontrollera att något föremål inte har fastnat i såret.


Bitsår

efter bett från en annan hund medför ofta stor infektionsrisk. Såret i huden
kan se litet ut, men skadan kan vara mer omfattande, än den ser ut på ytan.


Skottsår

kan ge omfattande skador i underliggande vävnad, utan att såret ser illa ut.
Skottsår kräver i regel alltid veterinärvård.


Liggsår

bildas ibland på armbågarna hos framför allt tyngre, gamla hundar,
som ligger mycket på hårt underlag.


Tecken på infekterade sår:

Rodnad, värme, lokalt ökad puls, svullnad ,feber, varbildning.

Kontakta veterinär :

- vid glipande sår,
- som måste sys ,
- om såret är infekterat ,
- om en sårficka bildats - om såret sitter nära ett öga, vid skottskada - vid spontant uppkomna sår på hundens huvud eller länd.

Att tänka på allra först vid sårskador:

Tvätta smutsiga sår med tvål och vatten, om du inte har sårtvättmedel.

Undvik pulver och salva i färska sår - rengör bara.

Kontrollera såret, så att någon sårficka inte har bildats.

Lägg eventuellt ett luftigt bandage. Luft krävs för att få såret att läka.

Låt inte hunden slicka på såret. Använd i så fall en krage. (köps hos vet)


Till sårtvätt:

Alsollösning alt alsolsprit

Jodopax vet

Klorhexidin, lösning

Natriumklorid spolvätska

Väteperoxidiösning 3 %

Vid liggsår:

Calmuril, kräm lO %

Salicylsyrevaselin, salva 2 %.

Vid små sår:

Klorhexidin, puder

LHP, antiseptisk kräm.

Ögon

Hundens ögon skyddas av tre ögonlock. Det tredje ögonlocket (blinkhinnan)
sitter i ögonvrån och syns knappast. Vid ögon irritation eller ögonskada kan hinnan
delvis täcka ögat.

Ögonbesvär är vanligt hos hundar. Hundraser med grunda ögonhålor som pekinges
och mops är mer utsatta för vissa ögonbesvär. Inflammation i ögats bindhinna
(konjunktivit) är en vanlig ögonsjukdom, som förekommer hos många hundraser.
Kronisk konjunktivit förekommer mest hos raser med hängande undre ögonlock som spaniel,
S:t Bernhard, blodhund m.fl.


Symtom :

- slem eller varliknande flytningar

- röd eller svullen bindhinna, smärta och ljuskänslighet

- rinnade ögon förekommer relativt ofta, speciellt hos långhåriga raser såsom Havanaiser.

Orsaken kan vara felplacerade ögonhår eller långa hårstrån från pannan, vilka irriterar ögonen.

Kontakta veterinär innan du sätter igång med egen behandling

- vid skador i ögat eller dess närhet

-vid felplacerade ögonhår.
Allmänna råd

De långa håren, som kan irritera ögonen, klipps eller hålls ifrån ögonen med en rosett.
Tvätta bort intorkat sekret kring ögonen. För att ta bort smuts eller intorkat sekret
kan du badda med ljummet vatten eller t.ex.


ACO ögonvatten

Ögondusch

Ögonbad för hund.


Ormbett.

När hundar blir ormbitna, träffar bettet oftast nospartiet eller tassarna.
Känsligheten för ormbett varierar starkt. Tar bettet i ett blodkärl, blir hunden mera
påverkad. På bett i munnen eller i halsen kan hunden reagera kraftigt med svullnad och
svårighet att andas. Inom någon timme svullnar vanligen bettstället kraftigt och blir
ömt och ofta blå-rött.

En efterreaktion kan uppstå inom ett par dygn efter bettet. Den orsakas av vävnadssönderfall
och infektion vid bettstället. Den reaktionen kan vara direkt livshotande.
Allmänna råd

Håll hunden i stillhet., Kyl ner bettstället.


Vid ormbett sätts oftast kortison- och penicillinbehandling in.
Om du har långt till veterinären eller om du vistas i ormrika områden, är det lämpligt
att ha kortisontabletter (t.ex. betapred, receptbelagt) i beredskap hemma.
Rådgör med en veterinär om detta.

Kontakta veterinär - alltid vid ormbett.

Fästingar

I Sverige förekommer det en mängd olika fästingarter, men den allra vanligast
förekommande är den "vanliga fästingen" (Ixodes ricinus) När du varit ute,
går du igenom hunden och plockar bort de fästingar du ser krypa i pälsen och på huden.
Om fästingen hunnit bita sig fast, ta ett stadigt tag, utan att klämma, runt fästingens mundelar.
Drag sedan rakt ut och försök att även få med mundelarna ut, då dessa annars
kan orsaka en lokal infektion.
Ta bort fästingen så snart du lokaliserat den, då chansen för smitta ökar ju
längre den får sitta. Förr så fanns det många knep om hur man bäst fick
bort en fästing. "Vrida motsols, smörja med fett/margarin ansågs vara säkra tips, men eftersom
inte mundelarna är gängade och fett kan få den att "må illa" och spruta in
maginnehållet i såret, så är det bäst att ta bort den med fästing borttagare.

Fästingplockare går att köpa på t.ex. Apoteket.

Fästingen kan vara bärare av flera olika bakterier som kan orsaka sjukdomarna
som t.ex. borrelia, TBV och ehrlichios hos både hund och människa.
De områden som förut var mest drabbade av sjukdomsbärande fästingar var
ostkusten, runt Stockholms trakten, Öland och Gotland. Numera finns de i nästan
hela landet, utom i norra Sverige.


Behandling:
Om du misstänker att din hund har smittats av någon fästingburen sjukdom ska
du kontakta veterinär för provtagningar och behandling. Det finns dock en del
du kan göra för att skydda din hund mot smitta. Preparat såson Exspot vet. och Frontline
hittar du på Apoteket.

Vill du inte använda dessa preparat utan försöka dig på mer natur och hundvänliga metoder..

Kan även koka ihop ett medel bestående av:

1 liter vatten, ½ burk Timjan, ½ burk rosmarin

Koka ihop och låt svalna. Ca 1 timme. Sila sen bort örterna, pressa i saften av 1 citron. Förvara i kylskåp och spraya på hunden när ni skall ut i skog och mark. Har själv inte provat!


Hundloppor

Hundloppan är ganska ovanlig i mellan och norra Sverige, men är desto
vanligare i södra Sverige. Det är ganska svårt att få syn på de små, då
de lever till stor del i hundens omgivning. De är ca 1,5 - 4mm långa, sammanpressade
från sidan, inte helt olika en äpplekärna på högkant, och "simmar" snabbt igenom
pälsen. Hunden får klåda och kan även utveckla allergi mot loppbetten.
Andra loppor som t.ex. igelkottsloppor och fågelloppor kan mellanlanda på hunden,
men dessa är oftast mycket lätta att bli av med.

Den riktiga hundloppan kan vara svårare att bli av med då äggen/larverna kan överleva
i minst ett år i väntan på ett lämpligt offer.

Program vet.
- tabletter som fungerar som p piller för lopporna,
- Tigusspray är bra att behandla hundens omgivning med och det går även att spraya
direkt på djuret,
- Dermocan och Canitex schampo att bada hunden i.
- Exspot vet. spot on, Frontline, Frontline spray.
- Sebacil vet. ( receptbelagt) koncentrerad lösning att bada hunden i .

Löss

Dessa små hyresgäster är desto vanligare runt om hela landet och finns i två
varianter, dels pälsätande lus och blodsugande lus. Lusen är ljusbrun och ca 1 - 2 mm lång.
De smittar lätt från hund till hund, och det är inte ovanligt att de startar en liten
epidemi bland hundar som umgås med varandra. Lusen är mycket mer stillsam än loppan
och lever hela sin livscykel på hunden, både som ägg (gnetter) och vuxen.
Hunden får klåda och är det frågan om pälsätande lus blir också pälsen tunn.
Receptfri behandling:
- Dermocan och Canitex schampo att bada hunden i,
- Tigusspray till hunden och dess omgivning.
Receptbelagda medel: som för loppor.

Mjällkvalster

Det är ett litet kryp (ca 0, 5 - 1 mm) som lever av avstött keratin (hudavlagringar) på
hundens hud. Ett angrepp syns tydligast genom att hunden får rikligt med mjäll,
speciellt på bakdelen av ryggen. misstanker man att hunden drabbats av mjällkvalster,
fastställs detta säkrast med ett skrapprov hos veterinären, som också ger råd om lämplig behandling.

Behandling: Kontakta veterinären

Noskvalster

Allmänt: Angreppen av noskvalster (Pneumonyssoides caninum) har ökat under det
senaste decenniet. Kvalstret kan drabba alla hundar.
Det är ett vitaktigt kvalster, som lever inuti hundens bihålor. Under gynnsamma
förhållanden kan kvalstret även leva utanför värddjuret en viss tid.

Naturlig storlek: 1 mm.

Symptom:
- reverterande nysningar - hunden "snorar bakåt/inåt".
- Jakt- och spårhundar förlorar "plötsligt" spårförmågan.
Smitta: Noskvalster smittar direkt och eventuellt också indirekt.

Diagnos och behandling:
Kontakta veterinär för att få hjälp med diagnosen. Receptbelagd medicin krävs.
Ett licensläkemedel - Interceptor, tabletter, (receptbelagt) används mot denna parasit.


Öronskabb
,

som orsakas av skabbdjuret Otodectes cynotis, kan ge öroninflammationer.

Rävskabb, som orsakas av skabbdjuret Sarcoptes scabiei, ger intensiv klåda.

Hårsäcksskabb, som orsakas av skabbdjuret Demodex canis, ger hårlöshet

Rävskabb

är numera en vanlig åkomma på våra hundar och finns Över hela landet.
Den smittar både direkt dvs. från räv till hund eller från hund till hund -
och indirekt. Jakthundar kan tex. smittas i skogen i ett gryt eller i nedsmittade
hundkojor. Angripna rävar söker sig gärna till bostäder för att söka föda.
Därmed ökar också smittorisken för vanliga sällskapshundar.

Rävskabb kan också tillfälligt smitta till människa, men rävskabbdjuret kan inte
föröka sig där utan orsakar endast tillfällig klåda. Skabbdjuret kan inte
ses med blotta ögat utan bara i mikroskop. Djuret borrar gångar i överhuden för
att lägga sina ägg där och orsakar då en intensiv klåda.
Utvecklingen från ägg till vuxet skabbdjur tar 2-3 veckor. Det vuxna skabbdjuret
lever sedan i 3-6 veckor, oftast hela tiden i samma värddjur. Utanför sitt värddjur
kan det leva i upp till 3 veckor i en annan miljö. Skabbdjuren är mycket tåliga mot kyla.

Symptom:
- Klåda hudförändringar, till en början ofta på öronkanterna, haser och armbågar
och senare i ansikte, på ben, tassar och buk. Rodnande hud med röda knottror.
- Håravfall.
- Sträv och glanslös päls.
- Hudinfektioner p.g.a. rivsår och förtjockad hud "hunden ser plågad ut".
Allmänna råd:
Eftersom det inte finns något receptfritt medel mot rävskabb i dag, måste du
kontakta en veterinär vid misstanke om rävskabb för att kunna köpa något receptbelagt medel.
Behandlingen består som regel av upprepade bad mot parasiter, tex. bad med Sebacil
vet. badkoncentrat (receptbelagt).
Interceptor, tabletter (receptbelagt) används också mot rävskabb. Sanering av hundens
omgivning - främst hundkojan och liggplatsen - är viktig.

Juver tumörer

Många tikar som kommit upp lite i ålder brukar drabbas att juvertumörer. De är i
de flesta fall godartade och behöver i så fall ingen behandling. Upptäcker man
knölar i juvren ska man uppsöka veterinär för att utesluta elakartade tumörbildningar.
Elakartade tumörer brukar man operera bort de delar av juvret som är angripet.

Livmodersinflammation

Åkomma som drabbar främst medelålders och äldre tikar. Symtomen kan variera
beroende på om livmodermunnen är stängd eller öppen.
Öppen livmoderinflammation märker man oftast med att tiken dricker och kissar mer.
Ofta har tiken en brunaktig eller varig flytning som luktar illa.
Allmäntillståndet kan vara påverkat med feber och slöhet som följd.

Stängd livmoderinflammation är förloppet ofta mera dramatiskt. Symtomen är
ganska lika men tiken blir ofta kraftigt allmänpåverkad och kan bli helt utslagen.
Det förekommer inte någon flytning, då livmodermunnen är stängd. Man bör vara
extra observant på tiken omkring och efter löpet, då chansen för livmoderinflammation ökar.
Misstänker du att din tik drabbats av livmoderinflammation ska du omedelbart kontakta
veterinär, eftersom tillståndet snabbt kan förvärras.

I de allra flesta fall behöver man operera bort livmodern, och prognosen för
tillfrisknande brukar vara god, även för äldre tikar.

Kryptorchism/Monochism

Defekter i testiklarnas nedvandring till pungen leder till att den ena eller
båda testiklarna är belägna i ljumsken eller i bukhålan.
Arvsgången är recessiv och könsbunden (i och med att tikarna inte visar någon defekt).
Arvbarheten (heritabiliteten) är 0,5 - 0,8 (50%-80%).

Det är dock så att fler än en enkel gen är involverad.
(Monochid om det bara är en testikel nere och kryptochid när båda inte är nere)
Defekten kan ha lite olika nedärvning i skilda raser.

Ett har de dock alla gemensamt. Om testiklar- na blir kvar i bukhålan kommer
hanhunden att bli steril. Han kan då inte nedärva defekten till några avkommor.
Därmed är defekten "själv- rensande" i avelsarbetet.


Första tiden hemma med valpen


Om du har småbarn bör du vänta tills de är åtminstone 6 år gamla innan du
skaffar en storvuxen hund. Kom också ihåg att den arbetsbörda det innebär
att ta hand om en ny valp kan jämföras med vad som krävs för att sköta ett
mänskligt spädbarn.

Första natten hemma med din valp kan vara lite nervöst för er alla men det är helt normalt,
men vissa saker kan du direkt förbereda såsom sängplats och annat medans valpens saknad
efter syskon och mamma kommer försvinna efter redan några dagar.

Sängplats

Vilken typ av sängplats du än väljer för din hund bör du se till att alla tillbehör
finns på plats. Oftast är det en god idé om valpen, åtminstone under de första
nätterna, kan få sova i närheten av din säng. Det underlättar både för dig och för hunden.

Valpen kommer troligen att gny under natten, och då blir det enkelt för dig att
trösta den genom att kunna sträcka ut handen från sängen för att trösta. Du
bör däremot inte tillåta valpen att sova i din säng – det skapar ett beteende
som kan bli svårt att förändra. Valpen kan känna sig tröstad av
ljudet av tickande veckarklocka, eller radiomusik på låg nivå.

Valpen bör inte få fritt tillträde till hela huset under natten. Flytta in
hundburen i sovrummet, eller stäng sovrumsdörren för att förhindra
otillåtna rymningar eller söndertuggande ägodelar.

Se till att valpen har en toalettinrättning, till exempel en utbredd
tidning, på nära håll. Var beredd på olyckshändelser – och på att bli väckt av en
gnyende hund under de första nätterna.

Social anpassning

Valpen måste lära sig hur man bemöter nya människor och husdjur utan att
visa rädsla eller aggressivitet. Ett av de bästa sätten att åstadkomma detta är
att presentera valpen för många människor. Dessa sessioner bör vara lugna,
korta passa då valpen blir klappad och tillåts retirera om den tröttnar på
konfrontationen. Korta möten med andra hundar är också bra förutsatt att
valpen fått alla sina vaccinationer., ca vis 12 veckors ålder.

Koppel Valpen kan få stifta bekantskap med ett koppel långt innan den är tillräckligt
mogen att försöka sig på en ”riktig promenad”. Sätt fast en liten, lätt variant
på hundens halsband och tillåt den att gå runt i trädgården (under
övervakning) med kopplet släpande efter sig. Senare kan du plocka upp
kopplet och obesvärat gå på ”promenad”. Nästa mål är att koppelträna din
hund:

Koppla upp hunden och börja gå. Stanna varje gång hunden börjar dra.
Vänta tills hunden slutar att dra, ge den beröm och fortsätt promenaden.
Om valpen drar konstant är det tillåtet att säga strängt ”nej”.


Ledarskap - grunden till god lydnad

Allt fler upptäcker fördelarna med en bra grundlydnad ger en mycket trevligare och harmonisk hund. Men grunden till god lydnad är alltid ett starkt ledarskap.
Hunden är ett flockdjur och anpassat till en social samvaro. De flesta djur har någon form av social organisation och i en sådan finns nästan alltid en rangordning.

Den som står längst upp i hierarki kallas för flockledare. Ledaren visas respekt och får mer uppmärksamhet än övriga i gruppen. Så är det i en flock med vargar, så är det i en grupp hundar som lever tillsammans och så är det i en familj där hunden ingår i den sociala gemenskapen.

När vi i relationen med hunden talar om att vi ska ha ett starkt ledarskap menas att hunden ska se sin ägare som betydelsefull, som en auktoritet.
Ett starkt ledarskap innebär att hunden är uppmärksam på sin ledare och försöker

tolka hans eller hennes sinnesstämningar. Hunden ser upp till och är motiverad att vara ledaren till lags.
Denna relation grundläggs tidigt, redan under valpstadiet. Vi talar om att valpen ska fostras - tränas till valplydnad. Med detta menas att den ska lära sig vad man får och inte får göra i olika sammanhang. När vi gör detta markerar vi samtidigt vem det är som bestämmer i gruppen, vem som är ledaren. Vi uppmuntrar och berömmer i vissa situationer och vi visar missnöje när den bryter mot de regler vi satt upp.

När hunden blivit könsmogen, vanligen vid sju till tio månaders ålder, är den dressyr mogen och kan då tränas för lydnadsdressyr. Att lära hunden sitt, ligg och att den ska komma på inkallning är självklart mål i sig, men en av dressyrens viktigaste effekter är att vi får bättre kontakt och samarbete med hunden - att ledarskapet stärks ytterligare.

Begreppet fostran innebär även att valpen ska vänjas med valplydnad i olika miljöer; hemma, i skogen, i bilen. Den ska vänjas vid att vi klipper klorna och att bli föremål för mer ingående inspektion av tassar och öron. Börja redan första veckan du fått hem valpen att ta i den. Lyft upp den i knäet. Lägg den på rygg i famnen och klia igenom pälsen, kläm på tassarna, öppna munnen och inspektera tänderna.
Var lugn men ändå bestämd. Försöker valpen komma loss, håll lugnt fast den och släpp efter på greppet och klia den lugnande när den börjar slappna av.
Varje sådan övning ska sluta med att valpen ligger lugnt och tryggt i din famn. Klipp gärna klorna en gång i veckan, även om det inte är nödvändigt. Det leder till att valpen tidigt lär sig att lita på dig och det gör rutinen lättare att genomföra när hunden blivit äldre.

Två viktiga ord.

Nej och bra är de två viktigaste orden för en valp vid träning av basic valplydnad. Ditt nej ska betyda att valpen slutar

med det den håller på med; bita på skon eller att skälla. Ditt "bra" ska få valpen att bli glad.!
När valpen gör något otillåtet, till exempel är på väg in i vardagsrummet där den inte får vara, ge den ett bestämt ”nej” och ta den resolut tillbaka till rätt sida tröskeln. Prata vänligt till den när den sen befinner sig på rätt sida.
För de flesta valpar räcker ett par sådana tillrättavisningar för att de ska förstå innebörden av förbudsordet ”nej” och då behöver man inte längre fysiskt ta i den. Vissa valpar kräver dock en kraftigare tillrättavisning för att de ska förstå. Hundar är olika, det är inte vad du gör som är viktigt utan effekten av det som räknas.

Uppträd som en ledare. Berömordet ”bra” lär vi in i olika vardagssituationer när det finns anledning att uppmuntra hunden. Klappa om den så att valpen känner att du är tillfreds med den och beröm med ett glatt ”bra”.
Tänk på att hunden inte förstår vad du säger utan enbart lär sig koppla de olika orden till olika sinnesstämningar. Ditt tonfall som uttryck för vad du menar är därför i början viktigare än vad du säger. Hundar reagerar ofta kraftigt på hur vi uppträder och rör oss. Vill vi uppfattas som betydelsefulla - som ledare - ska vi därför också uppträda som ledare. Du ska uppträda lugnt och tryggt både vad gäller hur du rör dig och hur du använder rösten.
Lita på din auktoritet. Tror du inte att hunden ska lyda så lyder den heller inte.

Den nyvunna förståelsen för dina uttryck för samtycke och missnöje är de redskap du behöver för att visa vad valpen får och inte får göra. Kräv utöver detta även en viss disciplin i den dagliga samvaron. Att i olika situationer låta valpen vänta på tillåtelse att göra något den gärna vill är ett exempel på detta.
Lär den att sätta sig på kommando, enklast genom att med en godbit locka den till att sätta sig, samtidigt som du uttalar ordet 'sitt'. När valpen sitter får den godbiten.
Vänj den sedan vid att sätta sig och vänta på tillåtelse innan den får äta. Håll i matskålen, sätt valpen, sätt ner skålen och kräv att den väntar på ditt 'ja' eller 'varsågod'.

Inte dra i kopplet. Kräv av valpen att den sitter ner och väntar medan du sätter på den kopplet när ni ska gå ut. När du sen släpper valpen, kräv att den sätter sig ner, ta av kopplet, och kräv att den inte springer ut förrän du gett ditt frihetskommando.
Samma sak gäller rutiner runt bilåkningen. Vänj hunden vid att vänta på tillåtelse att hoppa in och ut ur bilen.
Valpen ska givetvis vänjas vid att gå i koppel. Låt den aldrig dra i kopplet. Börjar den dra, ge ett bestämt nej och ge ett lätt ryck i kopplet. Beröm sedan valpen och prata till den i ett uppmuntrande tonfall om den följer dig utan att dra i kopplet. Träna gärna valpen att gå vid sidan om dig på promenaden då NI tillsammans går på promenad. Låter du valpen går före dig – då är valpen ute och ”går” med dig och inte tvärt om.

Beröm översvallande. Träningen kan enklast göras i samband med den dagliga rastningsrundan eller när ni tar en promenad i skogen.
Låt valpen löpa lös, vänta tills den befinner sig en bit bort, ropa hundens namn åtföljt av hit-kommandot och börja springa bort från valpen när den tittar upp.
Spring några steg, sätt dig ner på huk vänd bort från hunden och beröm den översvallande när den tar kontakt. När valpen börjar reagera på kommandot, övergå till att bara ta några steg bort från valpen och sedan till att enbart vända dig bort från valpen när du kallar på den. Vänta alltid med berömmet tills valpen tar kontakt.
Gör det till en vana att alltid kalla in valpen ett par gånger varje rastningsrunda. Kalla in den, beröm och låt den sedan springa ut igen. Inkallningskommandot får inte förknippas med att hunden blir frihetsberövad.

Kräv dock alltid att valpen stannar hos dig tills du gett den tillåtelse att springa ut igen. 

Lek gärna med valpen. Det stärker banden mellan dig och hunden men var tydlig när det gäller att markera skillnaden mellan lek och allvar. Valpen lär sig snart utifrån ditt uppträdande och tonfall vad som gäller.
Under leken får man också tillfälle att lära in betydelsen av olika kommandon. Kampa med valpen om en trasa. Håll upp trasan över valpens huvud och kommendera sitt. Låt den få trasan när den satt sig ner.
Längre fram kan du under kampleken sätta valpen, kasta iväg trasan och samtidigt hålla kvar valpen. Låt den sedan springa iväg och hämta trasan efter att du gett den ett frihetskommando. Markera att leken är slut genom att lägga ner trasan på marken och inte ge valpen tillåtelse att ta den.

Valplydnad är viktigt då valpen ska lära sig vett och etikett, vad man får och inte får göra i olika sammanhang .

 

Lycka till med träningen!

Madeleine


Valpens ledare

Din valp behöver fasta gränser och vägledning - ledarskap

Vill du att din valp ska växa upp till en hund som skall fungera i sociala sammanhang är det viktigt att du lär dig att vara tydlig och att kunna korrigera valpen utan att höja din röst. Vad vi kan lära oss är att i möjligaste mån efterlikna de viktigaste delarna i tikens/mammans signaler för att hjälpa valpen förstå.

De flesta valpar har goda förutsättningar för att anpassa sig i sin nya miljö tillsammans med oss människor men det krävs att vi hundägare förstår hur viktigt det är att lägga ner tid och energi på valpens sociala träning och ledarskap till valpen. Valpen är mottaglig för inlärning redan från födseln, det gäller dock för hundägaren att anpassa träningen och metoderna efter valpens mognad och kapacitet.

Valpar behöver ett uppfriskande NEJ, fasta gränser och tydlig vägledning annars riskerar de att bli ostyriga även om valpen har en gullig uppsyn. Och tänk på att det är mycket lättare att lära hunden rätt från början än att senare lära om och förbjuda ett beteende som du tidigare inte har tillrättavisat! Som nybliven hundägare så bör du börja fostra din valp så fort den kommer hem till dig i sin nya miljö. Du måste fortsätta där tiken slutade! du måste bli dess ledare.

Försök nu att sätta dig in i hur tiken agerar tillsammans med sina valpar i valphagen:

Tiken är valparnas självklara ledare som uppfostrar dem att visa respekt och lydnad. Hon accepterar inte olydnad och ger tydliga tillrättavisningar och sätter gränser på vad som tillåts eller inte. Med en något stel och upprätt kroppshållning meddelar hon valpen att det är allvar. Med ett dovt morrande och en fast fixerad blick förstärker hon tillrättavisningen, vilket förhoppningsvis leder till att valpen avbryter sitt beteende som tiken markerade som felaktigt. OM inte så ökar hon trycket genom att visa tänderna och om så behövs trycker hon ned valpen med käften om valpens nacke. Om valpen fortfarande inte accepterar tillrättavisningen genom att sprattla eller skrika, så håller tiken bestämt bara kvar taget om valpen tills den slappnar av och finner sig i situationen. Då lättar tiken på greppet men står kvar i beredskap för en ytterligare tillrättavisning om krabaten skulle mopsa upp sig igen!

När valpen har legat på rygg och accepterat tikens tillrättavisande brukar tiken snabbt visa valpen sin uppskattning mot den blottade valpmagen genom att slicka den mjukt och lugnande på magen. Efter det händer det att valpen följer efter tiken med en låg kroppshållning och bakåtstrukna öron. Vilket signalerar att den är villig att följa sin ledares signaler och språk.

För att livet i en flock skall fungera behövs regler som gör att alla medlemmarna känner sig trygga. Tikens fostran till valparna gör att dom lär sig detta och att dom anpassas till ett socialt och fungerande system i flocken. Tikens fostran har blivit en bra grund för valpköparens fortsatta arbete för valpens hyfs och fason.

Hur kan du då som nybliven hundägare efterlikna tikens beteende?

Till sin natur är valpen osjälvständig och mycket angelägen att hålla sig väl med föraren. Vissa ordningsregler skall man lära valpen från start: komma på inkallning, ”nej” – som betyder förbjudet och inte acceptabelt, ”bra” – som betyder rätt / okey. Du bör inte ställa mer krav på valpen då den ännu inte har koncentrationsförmåga som krävs för någon högre forma av inlärning.

Du kan genom att kopiera tikens signaler snabbt få valpens förtroende som ledare genom att använda dig av att exempelvis

- smeka mjukt valpens mage vid beröm – där slickar tiken mjukt vid beröm och lugn

- tala med ljus röst när du leker med valpen och när du berömmer den

- visa yviga och plötsliga rörelser vid lek

- använd en dov röst då valpen gör fel för att likna tikens morrningar

- bli stel och stram i kroppen just som tiken, stram och fixerad blick

- ta ett fast grepp kring halsen med fingertopparna just precis som tiken gör när hon använder sina käfta vid en tillrättavisning

Det viktiga är dock att förlåta och att kela. Tänk på att det är en valp som är lärd av tiken till att visa respekt och lydnad så ta det försiktigt och bygg upp ett förtroende mellan er båda.

Lycka till Madeleine


När du hämtar din valp

Tips och råd vid hämtning av valp!

När du hämtar din valp bör du göra detta på morgonen eller förmiddagen, så att du och valpen får tid att lära känna varandra. Se till att valpen har en mysig sovplats och att du har fått med dig en filt med mammans doft från uppfödaren. I bilen på väg hem är det bra om ni är två stycken, så att valpen får en trygg och positiv hemfärd. Ha gärna valpen i en mysig hundbur.

Se till att du fått med dig:

Stamtavla

Köpekontrakt

Veterinär besiktnings intyg, ej äldre än 7 dagar

Filt med mammans och syskonens doft

Mat för de första dagarna

Välkommen valp broschyr samt videofilm från SKK

Rumsrenhet

Börja träna valpen så fort du kommer hem. Straffa aldrig en valp som gjort en olycka. Följden blir att den skvätter ideligen. Framgången beror på din förmåga att förutse naturbehoven. Vanligen uppstår de när hunden vaknat, ätit eller varit särskild aktiv. Bestäm om du ska använda metoden med tidningspapper eller om du ska få valpen rumsren direkt. Är du hemma större delen av dagen och har lätt att ta ut valpen är detta den enklaste metoden.
Lyft ut valpen när den sovit, ätit eller lekt. Bär ut den den första tiden men låt snart valpen gå ut med dig. Då lär sig valpen att gå till dörren när den behöver gå ut. Tills valpen klarar en hel natt kan du lägga en tidning vid dörren nattetid. Detta kan du snart sluta med. Tidningsmodellen är om du har svårt att ta dig ut snabbt och är borta på dagarna.

Mat

Valpen äter ett foder som heter Royal Canin Puppy ½ dl 3 ggr /dag. Fodret serveras torrt men kan smaksättas med små bitar av skinka eller annat. När valpen är ca 4 månader ökar man mängden en aning men fortsätt gärna med tre mål per dag. När valpen blivit 8-10 månader då ger man valpen 2 mål/dag och ca 1 dl vid varje måltid.

Om du köpt en valp av mig så kommer vi samtala en hel del kring mat och tips när du hämtar din valp.

Ensam hemma

Lär valpen vara ensam hemma, små korta stunder i början som man successivt ökar.

Separationsångest: Ylande och gnällande,

Förströelseaktiviteter: urin och avföring.

När du kommer tillbaka till en gråtande valp utlöser det ofta en hyperaktiv, omåttlig upphetsning. Ömka inte med valpen, då detta bara förstärker valpens beteende. Aktivera valpen innan så att den är trött, försök få den att ligga i sin korg och när den sover kan du lämna den.

Separationsångest kan också förekomma hos vuxna hundar som inte lärt sig att vara själva under valpstadiet, och hos vuxna hundar som bytt ägare. Detta kan framkalla en känsla av oro och otrygghet hos hunden och effekten är ett alltför stort beroende av människan.

Försök att minska din hunds beroende av dig och din familj, klappa den när du kommer men ta inte farväl. Försök minska kontakten mellan dig och din hund när du är hemma. 

Tänderna

Ge valpen egna leksaker och tuggben att sätta tänderna i. Det kliar mycket i tänderna när de byter dem. Om valpen biter i byxben, försök att avleda den och låt den leka med sina egna leksaker istället.

Låt aldrig valpen ha dubbla tänder, detta kan ge allvarliga bettfel. Kontakta veterinär så hjälper de till att ta bort dem. Dubbla hörntänder är vanligt hos dvärghundar. 

Motion

Låt inte valpen motionera och gå för långa promenader före 12 månaders ålder. Lyft upp och ner den från möbler (om den får vara där) och in och ur bilen, undvik att gå för mycket i trappor. Detta för att vara rädd om muskler och ben.

Hälsa

Klipp klorna ofta i början så att valpen vänjer sig. Klipp någon klo i taget. Borsta gärna tänderna på din hund. Borsta pälsen helst en stund varje dag.

Ta för vana att kontrollera tassar, ögon, öron och mun. Glöm inte att rycka hårväxten i valpens örongång. Lär den det på en gång. Hundarna har ingen känsel där så va inte orolig. Tas inte håret bort så kan bakterier bildas och orsaka inflammationer och illaluktande infektioner.

Titta på hunden så att den inte fått hudutslag, fästingar eller annan ohyra i pälsen. Plocka bort fästingarna omedelbart. Frontline är ett medel som jag kan rekommendera mot fästingar. Säljs på Apoteket.

Uppfostran

Jag kan varmt rekommendera att gå en valpkurs med din valp. Där lär sig hunden att umgås med främmande människor och hundar, och DU lär din valp grundläggande lydnadsträning.

All träning är lättare att lära en valp och det sitter i hela livet. En lydig hund är en lycklig hund. Att gå fint i koppel är bra på de platser där du inte får ha hunden lös. Lär hunden att sitta och sitta kvar, låt hunden sitta innan du öppna dörren så slipper du att den springer rätt ut när du öppnar.

 Lär hunden sitta innan den hälsar så slipper du att den hoppar upp på folk som inte vill detta.

Jag har lite information om vardagslydnad på min första sida under vinjetten ras information – läs gärna mer där.

Bichon havanais är en ras som är otroligt lättlärd och älskar aktiviteter och annat skoj. Du kan läsa under vinjetten aktiviteter – där har jag skrivit ner några roliga saker som vi har lärt våra hundar. (mina barn har lärt dom !!!)

 

När du hämtar din valp passa på att fråga om utställning om du är nyfiken på det

Du bör vara medlem i SKK. Om du är intresserad av utställning, lär hunden redan som valp att främmande personer får titta i valpens mun på tänderna och att ta försiktigt runt mun och ögon. (Detta är ju också viktigt när man är hos veterinären.)

Lär hunden gå i ringen, det finns särskilda hundklubbar som anordnar inofficiella utställningar. Där är det många som är med just för att träna sin hund inför större officiella utställningar. (läs mera under min vinjett Utställningar)

Det finns en del tips som man bör tänka på innan man anmäler hunden till en utställning: Var snyggt och praktiskt klädd, ej svart byxa till svart hund.

Hundar uppfattar människans sinnesstämning och osäkerhet mycket snabbt. En dyster /nervös ägare överför sina känslor till hunden och framträdande blir trist och stressigt. Försök därför träna hemma först i kök eller hall - Du skall föra hunden från dess” loge” till ringen som om den är en filmstjärna, där den förhoppningsvis gör en entré och en perfekt uppvisning värd en Oscar statyett, varefter den omedelbart efteråt drar sig tillbaka till ”logen” igen för vila.

Erfarenheten kommer att lära dig hur lång stund en hund behöver “värma upp sig” före uppvisningen. Se till att hunden har en egen bekväm bur med filt och vatten. Du behöver ett utställningskoppel, något att prassla med i fickan, godis, borste eller kam. 

Vaccination och avmaskning

Valpen är avmaskad men bör avmaskas igen vid 12 veckor ålder och därefter 1ggr/år. Banminth är bra och du hittar det på Apoteket.

Valpen är vaccinerad mot parvo och valpsjuka.

När den är 12 veckor ska den ha en trippel och vid 1 års ålder Parvo och Valpsjuka.

Därefter varje år parvo och vaccin mot valpsjuka vart fjärde år.

Valpens utveckling

Period 0-2 veckor:

Intagande av föda, hålla sig varm, sökandet av spene är indirekt förberedelse av bytessökande. (spår-sök)

Period 2-3 veckor:

Fysisk aktivitet, känslig för tikens sinnesstämning. Ingen egentlig inlärning.

Period 21:a dygnet:
Social anpassning börjar. (präglingen) Arttillbehörighet, kontakt med människan.

Period 3-5 veckor:
Domineras av flockprägling, lukter får större betydelse. Leker med syskonen.

Period 5-7 veckor:
Intresse för jaktbeteende börjar. Börjar undersöka, tiken lekfostrar. Upptäcktsfärder.

Period 7-12 veckor:
Hjärnan utvecklad, inlärning kan ske. Upplevelser bestående minnesbilder.

Period 12-16 veckor:
Inträder halv könsmognad. Ökad aggressivitet och dominans, klättrar på rangskalan, utvecklar revir och äganderättskänsla.

Period 16 veckor -7 mån:
En lugnare period Stabiliseras fysiskt såväl som beteende mässigt.

Period 7-9 månader:
Här infaller den fysiska könsmognaden, klättrar på rangskalan.

Period 9-17 månader:
Mogen för egentlig dressyr, störs inte av hormonprocesser.

Period 17-20 månader:
Här inträder den mentala mognaden. I vilt tillstånd skulle hunden bilda flock, dominansbeteendet får mera kraft och tyngd.

Till sist hunden ord till sin ägare:

Om jag gör det du inte vill, så är det för att jag ej förstått. Jag gör inget på "pin ki "för jag vill så gärna vara dig till lags. Tala tydligt och vänligt till mig och förstår jag ändå inte så är det inte mitt fel, utan då har du ej lärt mig det du begär. Så snälla matte eller husse, lär mig det du vill jag skal kunna så uppför jag mig precis som du vill.

För jag vill ju så gärna vara älskad av dig ….

Du är mitt allt.

 Lycka till med den nya familjemedlemmen

önskar vi på kennel Chandaroff


Rasinformation

På bifogad länk kan ni läsa en artikel som berättar en del om rasen havanais. Hoppas att ni finner den intressant. http://bichonhavanais.se/rasinformation.pdf



Kontakta mig

Här hittar du mig!

Om du är intresserad av en valp från mig eller om du bara undrar något om rasen så är du välkommen att ringa mig på 070-565 01 95, eller e-maila till:

[email protected].

Du hittar mer info om mig och min kennel på min site

www.bichonhavanais.se

alt på facebook:

Bichon Havanais Stockholm


Havanais uppfödare

Vem är kennel Chandaroff
Jag som har Kennel Chandaroff bor på Svartsjö, Ekerö och
har en liten uppfödning i hemmiljö av Bichon Havanais.

Mitt mål är att föda upp friska, glad och rastypiska havanaiser.
Jag följer Svenska Kennelklubbens Avelspolicy genom "att främja avel av
mentalt och fysiskt sunda fullgoda rasrena hundar", samt rasklubbens avelsrekommendationer.

Min första hund fick jag för 29 år sedan. Det var en Cocker spaniel från kennel Sandöns. "Sherry" som han kallades var en jättemysig och "rolig" hund, och vi hade massor av kul ihop. Efter alla år med honom kom vår första Golden retriever "Bruno" in i familjen.


Vi blev fodervärdar till en urmysig hane ifrån Henrik Frykstrands kennel Dewmist. Under Brunos tid kom vi att börja med hundutställningar och allt roligt som kommer med det.

Under åren importerade vi dessutom en hane ifrån Yorkshire, England, Sylvia och Norman Cochrane hette uppfödarna och hanen vi importerade var en fin kille efter Camrose Cabus Christopher som under 80-talet var en mycket framgångsrik hane såsom i utställningsringen som på avelssidan.

Vår "Christopher" ställde vi ut och han trivdes väl "sådär" i ringen men att vara med tikar och bli "pappa" det tyckte han om. Vår tredje hane fick vi några år efter så antalet ökade så sedan hade vi tre..

Åren gick och det blev tid att flytta hemifrån. Min första "egna" hund blev en Amerikans Cocker spaniel och året var 1993."Stickan" var en toppen kille och även här hade vi turen att få många år tillsammans innan vi skildes åt. Har nu kommit i kontakt med rasen Bichon Havanais och är så fast att inget kan få mig att sluta vara så förälskad.

Vår första Havanais fick vi 2002 och jag har inte ångrat det en sekund! Rasen är verkligen härlig och jag kan rekommendera den varmt!

Pälsen är dock inte lika lättskött som hos en Golden Retriever men det är värt att kämpas med då man får mångfalt tillbaka vad gäller närhet och kel i soffan.
Efter ett antal år bort ifrån utställningar har jag nu med glädje funnit mig tillrätta igen och är åter i ringen men med den underbara rasen Bichon Havanais.


Planerade kullar

Valpar planeras till våren/sommaren 2012.

Jag kommer att para Sussie, Åsa samt Ulla och är du intresserad av en valp från någon av dessa tikar så är du välkommen att höra av dig via email och telefon på nr 070-5650195.



Kommande havanais kullar

För närvarande har vi inga valpar

Till våren 2012 kommer Sussie, Åsa samt Ulla paras och

är ni intresserade av en valp från dessa tikar är
ni välkomna att höra av er på 0705-650195 eller e-maila till:

[email protected]

och besök även:

www.bichonhavanais.se


RSS 2.0